Article_Top_970x250

Papa Franjo izrazio zabrinutost: 'Nove, tužne vijesti stižu iz Sirije...'

POGLAVAR CRKVE

Papa Franjo izrazio zabrinutost: 'Nove, tužne vijesti stižu iz Sirije...'

velj 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Papa Franjo izrazio je u nedjelju zabrinutost za ljude u bijegu u sjeverozapadnom dijelu Sirije, posljednjem utočištu džihadista i pobunjenika koji su na udaru ofenzive sirijskih vladinih snaga.

"Nove tužne vijesti stižu sa sjeverozapada Sirije, posebice o stanju brojnih žena i djece, ljudi koji su zbog vojnih sukoba primorani na bijeg", kazao je Papa tijekom redovitog nedjeljnog Angelusa na Trgu sv. Petra.

"Ponavljam svoj poziv međunarodnoj zajednici i svim uključenim akterima da upotrijebe diplomatska sredstva, dijalog i pregovore u cilju poštivanja međunarodnog humanitarnog prava kako bi se očuvali životi i sudbina civila", rekao je Sveti Otac nakon tradicionalne nedjeljne molitve.

Sirijska vojska samo što nije zauzela strateški cestovni pravac u pokrajini Idlib, posljednje područje pod kontrolom džihadista i pobunjenika koje režim Bašara al-Asada želi ponovo staviti pod kontrolu.

Asadovim snagama u ofenzivi započetoj u prosincu pomaže rusko ratno zrakoplovstvo.

Nešto više od polovice spomenute pokrajine, kao i neki dijelovi susjednih pokrajina poput Alepa, Hame i Latakije, je pod kontrolom džihadističke skupine Hajat Tahrir al-Čam, bivšeg ogranka sirijske al Kaide, prenosi Hina.

Dnevnik.ba