Article_Top_970x250

Papa Franjo moli Rome za oprost zbog zlostavljanja i diskriminacije njihove zajednice

POGLAVAR CRKVE

Papa Franjo moli Rome za oprost zbog zlostavljanja i diskriminacije njihove zajednice

lip 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Takvo stajalište moglo bi pojačati napetosti u odnosima s talijanskim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem, koji otvoreno iskazuje neprijateljsko stajalište prema svim imigrantima.

Papa Franjo je u nedjelju u ime Katoličke Crkve od Roma zatražio oprost zbog "zlostavljanja, diskriminacije i segregacije" koje je pretrpjela ova zajednica, s čijim se članovima susreo za vrijeme posjeta Rumunjskoj. 

Takvo njegovo stajalište moglo bi pojačati napetosti u odnosima s talijanskim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem, koji otvoreno iskazuje neprijateljsko stajalište prema svim imigrantima. 

- U ime Crkve od Gospodina i od vas tražim oprost za razdoblje u povijesti kada smo vas diskriminirali, zlostavljali ili pogrešno razumjeli - rekao je Papa u govoru pred članovime romske zajednice u gradu Blaju u središnjoj Rumunjskoj.

Salvini, koji se često sukobljavao s Papom u pogledu migranata, prošli je mjesec gnjevno reagirao kada je Franjo u Vatikanu primio grupu Roma. Čelnik krajnje desne Lige i zamjenik talijanskog premijera tada je obećao da će zatvoriti sva romska naselja u Italiji.

Zadnja faza Papina trodnevnog posjeta Rumunjskoj bio je sastanak s pripadnicima romske manjine, koja broji između milijun i dva milijuna ljudi u zemlji od 20 milijuna stanovnika. Riječ je o siromašnoj i često jako marginaliziranoj zajednici.

Papu Franju su dočekale i pozdravile tisuće stanovnika četvrti Barbu Lautaru, podignute duž uske ulice koju čine malene kuće stisnute jedna uz drugu. Pošto je pozdravio obitelj s djetetom koje mu je uručilo buket cvijeća, Sveti Otac se obratio vjernicima malene kvartovske crkve te pozvao Rome da "preuzmu veću društvenu ulogu, ne strahujući pritom podijeliti i pokazati posebnosti koje ih čine takvima kakvi jesu".

Pritom je podsjetio na romski "osjećaj za obitelj, solidarnost, gostoljubivost, zaštitu najslabijih u zajednici, poštivanje nadređenih te spontanost i radost življenja". - U srcu osjećam težinu, a to je težina diskriminacije, segregacije i maltretiranja kroz koje je prošla vaša zajednica. Povijest nam govori da tolika količina zla nije bila strana čak ni kršćanima, čak ni katolicima - dodao je.

- Ravnodušnost proizlazi iz predrasuda, ona potiče ogorčenost - rekao je Papa sa žaljenjem, osudivši "riječi koje bole" i "stajališta koja siju mržnju i dovode do udaljavanja". Procjenjuje se da se u Europi broj Roma kreće između 10 i 12 milijuna, što iznosi oko 1,2 posto stanovništva EU-a, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba