Article_Top_970x250

Pehar: Ne znam gdje se nalazi 80 respiratora

presica kriznog stožera

Pehar: Ne znam gdje se nalazi 80 respiratora

tra 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Odgovarajući na novinarska pitanja, član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je da ne zna gdje se nalazi 80 respiratora koji su u subotu došli u BiH.

Pojasnio je koja ustanova, odnosno koji pojedinac i kada točno su napravili procjenu da je zdravstvenim ustanovama potrebno još 100 respiratora.

- Zavod za javno zdravstvo FBiH je 25. ožujka donio plan potrebne medicinske opreme i zaštitnih sredstava za javne zdravstvene ustanove koje su uključene u odgovor na pandemiju koronavirusa. Taj plan je usvojen i na sjednici Kriznog stožera ministarstva zdravstva i kao takav je poslan Federalnoj upravi civilne zaštite i nastao je na temelju podataka koji su nam dostavljeni s terena od javnih ustanova koje su radile samoprocjenu i to poslali nama na objedinjavanje - istaknuo je Pehar. Dodao je da se u FBiH još ne provode klinička istraživanja u pogledu praćenja dinamike virusa.

- Koliko znam, mislim da nije bilo pokušaja izoliranja virusa, jer za takvo nešto trebaju sofisticiraniji laboratoriji koje mi u FBiH nemamo - pojasnio je Pehar.

Kada je u pitanju liječenje koronavirusa krvnom plazmom, Goran Čerkez kazao je da se još nije ušlo u tu fazu.

- Obavio sam danas razgovor i važno je prenijeti da još nismo u toj fazi. I Svjetska zdravstvena organizacija još ne govori o nekim pozitivnim efektima ovog liječenja. Imamo pojedinačna iskustva, ali, prema informacijama, ni u regiji nije počelo liječenje s krvnom plazmom. To su procesi koje još treba ispitati - pojasnio je Čerkez.

Dnevnik.ba