Article_Top_970x250

Po isteku samoizolacije inspekcijski organi ne izdaju potvrde

kanton sarajevo

Po isteku samoizolacije inspekcijski organi ne izdaju potvrde

ožu 31, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIPKS), s obzirom na veliki broj upita i telefonskih poziva osoba, koje su u proteklom periodu, shodno rješenju sanitarnog inspektora, bile u obvezi poštivati mjeru 14-to dnevne samoizolacije, priopćila je da neće izdavati potvrde ni uvjerenja o isteku predviđenog roka.

Poštivanje mjere samoizolacije svakodnevno prate policijski službenici, kojima se istovremeno prijavljuje i kršenje navedenih mjera, priopćeno je iz KUIPKS, prenosi Fena.

Također, inspekcijskim organima svakodnevno se dostavlja i broj onih koji krše propisane mjere samoizolacije i taj broj odgovara podacima o broju prekršitelj koji svakodnevno priopćava Uprava policije KS, uz napomenu da njihovi podaci uključuju i kršenje rješenja federalnih inspektora, donesenih na graničnim prijelazima za osobe sa adresom na području KS.

S ciljem izricanja većih novčanih sankcija protiv svih prekršitelja će biti pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudom, koji će odrediti visinu novčane sankcije u rasponu od 100 do 2.000 KM, dok će najavljene pooštrene mjere, koje se odnose na prisilnu izolaciju, provoditi policijski službenici Uprave policije, navodi se u priopćanju.

Kantonalni sanitarni inspektori u postupku provođenja mjera za sprječavanje širenja zaraze korona virusom u KS do sada su donijeli 533 rješenja za samoizolaciju pojedincima ili obiteljima (za ukupno 578 osoba), koji prema epidemiološkoj procjeni spadaju u potencijalno rizičnu kategoriju. Od navedenog broja 296 rješenja je van snage, jer je period od 14 dana inkubacije okončan, bez pojave simptoma bolesti.

KUIP KS savjetuje građane da poštuju samoizolaciju, jer tako štite svoje, zdravlje najbližih, kao i svih nas.

Dnevnik.ba

Tagovi: