Article_Top_970x250

"Počelo je s bezočnim napadima na Zoru Dujmović, nastavilo se preko Željane Zovko, kulminiralo sa prijetnjama smrću Gordani Tadić"

ministrica gudeljević

"Počelo je s bezočnim napadima na Zoru Dujmović, nastavilo se preko Željane Zovko, kulminiralo sa prijetnjama smrću Gordani Tadić"

lip 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ako će mjesto najtežih uvreda, etiketa i sotoniziranja Hrvatica u javnom bh. prostoru  zauzeti mjesto razumijevanju, uvažavanju u međusobnoj potpori to otvara mogućnost da svaka političarka, intelektualka, ili bilo koja druga osoba iz javnog i društvenog života bude izložena ne samo verbalnim, nego i fizičkim nasrtajima - navodi se u priopćenju.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom prijetnji upućenih glavnoj tužiteljici Tužiteljstva BiH Gordani Tadić, u kojem navodi kako se toj praksi treba odlučno suprotstaviti.

- Počelo je prije nekoliko godina sa bezočnim napadima na Zoru Dujmović, ministricu za kulturu i šport, nastavilo preko Željane Zovko i drugih političarki iz hrvatskog naroda da bi kulminiralo sa nedavnim prijetnjama smrću glavnoj tužiteljici Gordani Tadić - navodi Gudeljević, prenosi Fena.

Kako nadalje navodi, "jedna je poveznica za sve njih: javne ličnosti, političarke hrvatskog naroda u BiH i ostale Hrvatice koje obnašaju javne funkcije, poput tužiteljice Tadić".

Gudeljević u tom kontekstu dodaje kako svoju strepnju javno izražava, pitajući se koja je sljedeća.

Istovremeno, navodi kako svoju strepnju izražava i kao žena koja želi dati potporu ženama koje su izložene napadima "koji često imaju utemeljenje isključivo u etnonacionalnoj netrpeljivosti, a ne u  argumentaciji temeljenoj na propustima u njihovom radu".

- Ako će mjesto najtežih uvreda, etiketa i sotoniziranja Hrvatica u javnom bh. prostoru  zauzeti mjesto razumijevanju, uvažavanju u međusobnoj potpori to otvara mogućnost da svaka političarka, intelektualka, ili bilo koja druga osoba iz javnog i društvenog života bude izložena ne samo verbalnim, nego i fizičkim nasrtajima - navodi se u priopćenju.

Gudeljević smatra kako se toj praksi odlučno treba suprotstaviti i da odlučno treba pozvati sve žene, ženske udruge i institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava da se u svakoj prigodi javnog vrijeđanja žena oglase te da se toj  praksi odlučno suprotstave.

- Ma koliko dijelili različita mišljenja, uvjerenja i političke poglede na bh. zbilju, svim ženama moraju biti garantirana ljudska prava u punom kapacitetu - poručila je Gudeljević.

Dnevnik.ba