Article_Top_970x250

Počinje ugovaranje 4,7 milijardi KM kredita za razvojne projekte

programi javnih investicija

Počinje ugovaranje 4,7 milijardi KM kredita za razvojne projekte

stu 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Dnevni avaz

Novi Program javnih investicija sadrži 109 projekata, vrijednih čak 14,3 milijarde KM.

Vlada Federacije BiH planira u idućoj godini pokrenuti postupak ugovaranja kredita od gotovo 4,7 milijardi KM kako bi počela provedba 29 projekata, većinom iz oblasti cestogradnje, ali i gradnje elektroenergetskih objekata.

Tih 29 projekata vrijedno je ukupno gotovo 5,7 milijardi KM.

Ovo je dio novog trogodišnjeg Programa javnih investicija Federacije BiH, koji obuhvaća razdoblje od 2020. do 2022. godine, koji je usvojila Federalna vlada.

Među 29 projekata je gradnja nekoliko dionica na Koridoru Vc, čija je ukupna vrijednost gotovo tri milijarde KM. Između ostalog, riječ je o dionicama Medakovo – Ozimica, Putnikovo brdo – Medakovo, Ozimica – Poprikuše, tunel Prenj, piše Dnevni avaz.  

U planu je i ugovaranje kredita ili izdavanja garancija za vjetroelektranu Vlašić, termoelektranu Banovići, gradnju zračne luke Golubić, modernizaciju regionalnih cesta u iznosu od 60,8 milijuna KM te za modernizaciju kliničkih centara, što je projekt težak 172,4 milijuna KM.

Novi Program javnih investicija sadrži 109 projekata, vrijednih čak 14,3 milijarde KM.

Među njima je 50 projekata čija je implementacija počela ranijih godina i još traje, dok za 57 projekata tek treba osigurati izvore financiranja s obzirom na to da iznose gotovo 8,5 milijardi KM.

Te su projekte kandidirala federalna ministarstva, javna poduzeća, općine, a među njima su i izrada studije izvodljivosti za gradnju plinovoda „Zapadna interkonekcija BiH i Hrvatske“ te gradnja regionalnog plinovoda „Južna interkonekcija BiH i Hrvatske”, koji će donijeti alternativu u opskrbi plinom.

Ekonomist Matej Živković ističe kako su javne investicije jako važne, posebno zato što izostaje domaća potrošnja.

- No, u uvjetima u kojima se dvije trećine proračuna plasiraju u potrošnju, socijalna davanja, bojim se da razvojni programi nisu više održivi. Nama je nužna strukturna reforma da dvije trećine proračuna ne idu u potrošnju – kazao je Živković.

Dnevnik.ba

Tagovi: