Article_Top_970x250

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv predsjednika Boračke organizacije RS-a

tužiteljstvo bih

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv predsjednika Boračke organizacije RS-a

pro 31, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podignuo je optužnicu protiv Milomira Savčića, rođenog 1959. godine u mjestu Sokolac, državljanina BiH i Srbije, priopćeno je danas iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se tereti za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada VRS i policije, 1995. godine, na stanovništvo Zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu zapovjednika 65. zaštitnog motorizovanog puka (ZMPT) Glavnog stožera VRS, u čijem sastavu je bila i bojna vojne policije, da je u periodu od 11.07. do 15.07.1995 na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata, generalu Ratku Mladiću, zapovjedniku Glavnog stožera VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za sigurnost Glavnog štaba VRS, te drugim zapovjednicima Drinskog zbora i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije, da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Optuženi Savčić tereti se da je planirao, zapovijedao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zmtp VRS i Bojne vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubojstvima.

Optuženi Savčić Milomir tereti se da je, radnjama opisanim u optužnici, počinio kazneno djelo pomaganje u genocidu iz članka 171. točka a) i b) KZ BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 31 KZ BiH.

Dnevnik.ba