Article_Top_970x250

Podivljali prosvjednici: Bacali su baklje i bicikle na konje, policajka se zabila u semafor...

KAOS U LONDONU

Podivljali prosvjednici: Bacali su baklje i bicikle na konje, policajka se zabila u semafor...

lip 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters/Pixsell

Kada su raketu bacili blizu policijskog konja, on se prepao, a policajka koja ga je jahala zabila se u semafor i onesvijestila se. Konj je samo nastavio galopirati niz ulicu.

Jedna policajka je hospitalizirana nakon što se u nju zaletio konj, a još 10 policijskih službenika ozlijeđeno je nakon sukoba koji su sinoć izbili u Londonu na prosvjedima protiv rasizma i policijske brutalnosti.

Signalne rakete i bicikl za rentanje bačeni su na policijskog konja dok su se deseci tisuća prosvjednika gurali prema Paralamentarnom trgu, iako im je savjetovano da se drže podalje kako bi zbog opasnosti od Covida-19 izbjegli veću gužvu.

Iako je većina prosvjeda tijekon dana bila mirna, nasilje je izbilo u ulici Whitehall nakon 7 navečer. Kada su raketu bacili  blizu policijskog konja, on se prepao, a policajka koja ga je jahala zabila se u semafor i onesvijestila se. Konj je samo nastavio galopirati niz ulicu gdje je udario prosvjednicu i jednu lampu.

Nakon toga i nekoliko muškaraca bacila su bicikle na policijske konje koji su se preplašili.

- Manjini koja je bila nasilna, bacala staklene boce i palila baklje, imam poruku za vas. Ugrozili ste siguran i miran prosvjed te totalno pogriješili svrhu istog - napisao je na Twitteru Sadiq Khan, gradonačelnik Londona.

Britanska policija uhitila je 14 ljudi, a 10 policajaca ozlijeđeno je u neredima.

Ranije tijekom dana više od tisuću prosvjednika prošlo je pored američkog veleposlanstva na južnoj obali Temze.

Tisuće prosvjednika također su se okupile na trgu ispred parlamenta s plakatima na kojima je pisalo "Black Lives Matter", ignorirajući savjet vlade o izbjegavanju velikih skupova zbog rizika od koronavirusa.

"Došla sam pružiti potporu crncima prema kojima se loše postupa već mnogo, mnogo, mnogo, mnogo godina. Vrijeme je za promjenu", rekla je jedna prosvjednica, 39-godišnja učiteljica Aisha Pemberton.

Još jedna prosvjednica, IT stručnjakinja Kena David (32), rekla je da je Britanija također kriva za rasistička zlostavljanja. "Sve što vidite uokolo je izgrađeno na leđima crnih i smeđih tijela."

Prosvjedi održani u subotu odražavaju globalni gnjev zbog policijskog postupanja prema etničkim manjinama. Potaknulo ih je ubojstvo Floyda, Afroamerikanca, kojemu je policijski časnik klečao na vratu gotovo devet minuta dok su drugi policajci samo stajali.

Prosvjedi su također održani u drugim britanskim, europskim i azijskim gradovima u subotu.

Britanski umjetnik Banksy dao je potporu pokretu Black Lives Matter slikom koji je u subotu stavio na Instagram, a prikazuje upaljenu svijeću ispod američke zastave koju plamen pomalo zahvaća.

Banksy, slavni umjetnik čiji je identitet još uvijek nepoznat, u objavi piše kako je sustav zakazao prema ljudima crne rase, te da je na bijelcima da poprave sustav. 

Prije subotnjeg prosvjeda u Londonu američki veleposlanik u britaniji osudio je Floydovo ubojstvo i rekao je da SAD mora učiniti više u borbi protiv rasizma i nepravde, pišu 24sata.hr.

Dnevnik.ba