Article_Top_970x250

Pogledajte što se dešavalo na ročištu Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću

afera "respiratori"

Pogledajte što se dešavalo na ročištu Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću

svibnja 31, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Tijekom sinoćnjeg ročišta osumnjičenima u aferi "Respiratori" koje je održano u Sudu BiH iznesena su opširna izlaganja Tužiteljstva i obrane u ovom predmetu, a Sud je medijima ustupio 10-minutni snimak.

Osumnjičeni, premijer FBiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a i vlasnik Sreberene maline, su prema navodima Tužiteljstva BiH iskoristili izvanrednu situaciju uzrokovanu pandemijom da pripreme plan kako bi pribavili novac za nabavku respiratora.

U ovom sudskom procesu će sudjelovati veliki broj svjedoka, među njima će biti službenici i dužnosnici Vlade FBiH, FUCZ-a, Agencije za lijekove i medicinska sredstva, kao i uposlenici kompanije Srebrena malina, prenosi Klix.

Tužiteljstvo BiH će izdati naredbe za vještačenje mobilnih telefona s ciljem utvrđivanja brisanja sadržaja komunikacije koju su osumnjičeni ostvarivali međusobno i sa drugim osobama. Osim telefona, doći će i do pretresa računalnih sustava i elektronskih sadržaja koji su korišteni na računarima i drugim uređajima iz ureda premijera Novalića, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, FUCZ-a, kompanije Srebrena malina, te pretres osobnih uređaja osumnjičenih.

Pored toga će biti izvršeno još jedno vještačenje tehničke ispravnosti nabavljenih respiratora, a Tužiteljstvo je navelo da je potrebno provesti cjelokupnu financijsku istragu.

Dnevnik.ba