Article_Top_970x250

Pogubljen 27-godišnji iranski hrvač

smrtna kazna

Pogubljen 27-godišnji iranski hrvač

ruj 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Društvene mreže

Iranski prvak u hrvanju, 27-godišnji Navid Afkari, pogubljen je nakon što je osuđen jer je na smrt nožem izbo zaštitara na antivladinim prosvjedima 2018., javljaju iranski državni mediji u subotu.

Afkari je pogubljen "jutros nakon što je zakonska procedura provedena do kraja na inzistiranje roditelja i obitelji žrtve", prenijeli su mediji riječi predsjednika pravosudnog odjela u pokrajini Fars. Afkari je osuđen zbog smrti zaštitara na dvije smrtne kazne.

Prošli je tjedan Međunarodna udruga sportaša (WPA), koje okuplja više od 85.000 sportaša, pozvala na izbacivanje Irana iz svjetskog sporta ako tamošnje vlasti pogube Afkarija.

Međutim, postojala je sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje. Prema aktivistima za ljudska prava, uspješni hrvač je samo mirno prosvjedovao, dok je njegov odvjetnik tvrdio kako nema dokaza za njegovu krivnju.

Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju.

"Afkari je nožem ubio nevinog čovjeka i priznao je na sudu. Sud je donio smrtnu kaznu na temelju jakih dokaza, a Vrhovni sud je podržao takvu presudu", navodi se u priopćenju suda.

Dnevnik.ba