Article_Top_970x250

Policija izmjestila u Blažuj migrante koji su ilegalno boravili u Tuzli

500 osoba

Policija izmjestila u Blažuj migrante koji su ilegalno boravili u Tuzli

ožu 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Klix.ba

Akcija izmještanja migranata s platoa Glavne autobusne i željezničke stanice u Tuzli jutros je obavljena, a grupa od skoro 500 osoba koja je ilegalno boravila u ovom gradu smještena je u 10 autobusa. Iz Tuzle su u pratnji specijalne policije krenuli prema prihvatnom centru Blažuj kod Sarajeva.

Akcija izmještanja migranata iz Tuzle jutros je počela u 5:40 sati, uz asistenciju jakih policijskih snaga Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije.

"Služba za poslove sa strancima započela je koordinirati aktivnosti, iz svoje zakonom propisane nadležnosti, u vezi s izmještanjem migranata na bolju lokaciju. Asistenciju pružaju policijski službenici Uprave policije MUP-a TŽ", kazala je glasnogovornica Uprave policije MUP-a TŽ Amra Kapidžić za Klix.ba.

Kako saznaje Klix od volontera koji su kontinuitetu pomagali migrantima u Tuzli, tijekom protekle noći sve osobe koje su ilegalno ušle u našu zemlju, a boravile su na području ovog grada, u akciji su sprovedeni do Glavne autobuske i željezničke stanice u Tuzli. Potom je uslijedilo njihovo smještanje u 10 autobusa s kojima su krenuli put prihvatnog centra Blažuj kod Sarajeva.

Nakon dislociranja migranata počelo je uklanjanje šatorskog naselja koje je mjesecima postojalo na Glavnoj autobuskoj i željezničkoj stanici u Tuzli, a pripadnici lokalnog komunalnog poduzeća poslove obavljaju sa zaštitnom opremom.

Migrantska kriza na području Tuzle počela je eskalirati proteklih nekoliko dana, zbog čega je u ovaj grad na sastanak s županijskom i lokalnom vlasti došao i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić. Tom prilikom najavljeno je rješavanje problema u ovom gradu.

Osim međusobnih fizičkih obračuna proteklih dana zabilježeni su i napadi migranata na lokalno stanovništvo. Zbog velikog straha za svoju sigurnost, građani su potpisivali peticije za dislociranje migranata iz ovog grada, prenosi Klix.

Dnevnik.ba