Article_Top_970x250

Postignut dogovor: Migranti iz Vučjaka se u ponedjeljak prebacuju u kasarnu kod Sarajeva

rasterećivanje usž-a

Postignut dogovor: Migranti iz Vučjaka se u ponedjeljak prebacuju u kasarnu kod Sarajeva

pro 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva (Anadolija)

Transport migranata iz kampa Vučjak u kasarnu Blažuj kod Sarajeva počinje u ponedjeljak. Dogovoreno je ovo na jutrošnjem sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera USŽ Mustafe Ružnića.

"Radimo intenzivno na opremanju kasarne u Blažuju i ona će vrlo brzo biti spremna. Do kraja sljedećeg tjedna Vučjak će biti zatvoren. Imamo i plan za migrante smještene u Miralu i Biri da ih izmjestimo van USŽ. Napravit ćemo veći tranzitni centar kako bismo oslobodili urbanu sredinu i omogućili funkcioniranje lokalne zajednice", rekao je Mektić, prenosi Klix.

Komunalne službe će ukloniti šatore i očistiti prostor kako ne bi bilo mogućnosti povratka. Migranti će biti prebačeni bez obzira na to što to ne žele, jer kako kaže Mektić, oni su ovdje ilegalno i ne mogu oni određivati lokacije gdje će biti niti upravljati migracijama u Bosni i Hercegovini.

Premijer Unsko-sanske županije kazao je kako ga raduje ishod ovog dogovora s obzirom na to da će se riješiti problem Vučjaka, ali i drugih centara.

"Kada je riječ o centrima Sedra i Borići, u kojima su smještene ranjive kategorije, oni dobro funkcioniraju, djeca idu u školu i tim primjerom smo mi u USŽ najbolje odgovorili migrantskoj krizi. Imamo određeno vrijeme pred sobom kada očekujemo novi migrantski val, ali do tada bismo trebali imati tranzitni centar gdje će migranti biti usmjereni, a pritisak na Bihać i Veliku Kladušu će se smanjiti", rekao je Ružnić.

Istaknuo je kako će na transportu biti angažirane sve raspoložive policijske snage Unsko-sanske županije, a materijalno-tehnički dio u koji spadaju autobusi osigurat će Ministarstvo sigurnosti BiH.

Dnevnik.ba