Article_Top_970x250

Potresna priča iz Tuzle: Viša medicinska sestra žrtva mobinga, vrijeđanja na vjerskoj osnovi...

Laži, klevete, omalovažavanje

Potresna priča iz Tuzle: Viša medicinska sestra žrtva mobinga, vrijeđanja na vjerskoj osnovi...

lis 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Laži, klevete, omalovažavanje, vrijeđanje na vjerskoj osnovi s tim se posljednjih godina suočava Kata Pejić, diplomirana medicinska sestra i uposlenik UKC Tuzla na radnom mjestu Interne klinike Odsjek za dijalizu.

Zbog konstantnog mobinga na poslu danas se suočava sa zdravstvenim problemima, a pomoć je tražila na više adresa, direktora, socijalnog radnika, sindikata, pravne službe, službe zaštite na radu i sektora za poboljšanje kvalitete rada.

No, nitko od odgovornih nije reagirao na njezine dopise, te su njezini pretpostavljeni nastavili s nesnošljivim zlostavljanjem, prenosi Hercegovina.info.

“Usred stalnog mobinga i pritiska koje provode Šefik Hasić i Tanja Mulić došlo je do vidnog narušavanja moga zdravlja, te sam zbog toga završila na invazivnoj KVH gdje mi je postavljena dijagnoza ishemijska bolest srca "Jednosudovna koronarna bolest' i prilikom koronarografije plasiran stent.

Poslije ovog događaja moj šef Šefik Hasić je širio laži na UKC kako ja uopće nemam takvo oboljenje i nemam stent. Pričao je kako ja samo glumim tu bolest i da sam jedan veliki neradnik i simulant”, govori za Hercegovina.info svoju potresnu priču Kata Pejić i nastavlja:

“Napominjem kako sam prije svog oboljenja radila 20 godina bez ijednog dana bolovanja, a po povratku na posao obratila sam se glavnoj sestri Azri Hasanović sa molbom za promjenu radnog mjesta kako bi se zaštitila od mobinga i zlostavljanja.

Odgovor glavne sestre bio je drzak i glasio je 'Donesi papir', sva njena pomoć tu je završila. Kada je Šefik Hasić saznao da sam tražila zaštitu kod glavne sestre iz osvete mi uvodi radno vrijeme od 10 do 18 sati.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja došla sam na Komisiju za utvrđivanje radne sposobnosti koja je naložila promjenu radnog mjesta. Moj šef je mi se zatim osobno obratio i rekao mi da promjena radnog mjesta ide preko njega i nikako drugačije, te sam tom prilikom imala osjećaj da želi da iznudi novac.

Na sastanku prije Komisije sestra Azra Hasanović je mojim kolegama koji su također invalidi druge kategorije ponudila da biraju radno mjesto, a meni je rekla da za mene ne postoji radno mjesto na Internoj klinici.

Komisija mi je zatim ponudila radno mjesto na Klinici za psihijatriju koju sam odmah prihvatila, što se vidi iz zapisnika Komisije. Od tog dana do danas prošlo je više od godinu dana, ali nije pokrenuta procedura mog prelaska na ponuđeno radno mjesto.

Glavni medicinar Mirza Jahić uporno me ne želi primiti na sastanak i ignorira moje dolaske”, priča nam Kata.

Glavni medicinar na Odjelu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Šefik Hasić nastavio je s mobingom na radnom mjestu, te prema Katinim riječima izrekao niz laži o njezinom ponašanju.

“Moj šef Šerif Hasić plasirao je niz laži i kleveta na psihijatrijsku kliniku, rekao je kako će oni dobiti jednog invalida, neradnika, simulanta i bitangu koja je jako konfliktna osoba i još mnogo gnusnih laži o meni kako bi sprječio moj premještaj. Ponovno mi je lično rekao da promjena radnog mjesta ide samo preko njega, što mi ponovno liči na iznuđivaneje novca za tu uslugu.

Pošto nisam pristala na njegov prijedlog počela je apsolutna izolacija od strane mojih radnih kolega koji mi se više ne obraćaju nego me izbjegavaju bojeći se njegove osvete.

Usljed stalnog mobinga i pritiska došlo je do iznenadnog pogoršanja zdravstvenog stanja na radnom mjestu. Radne kolege su mi pokušale pomoći i odvele me u dnevnu bolnicu, a zatim su zbog toga kritizirani”, istaknula je u razgovoru Kata Pejić.

Ona upozorava na uvrede na nacionalnoj osnovi koje su naišle na odobravanje od strane njezinih nadređenih u UKC Tuzla.

“Prilikom zahtjeva za koristima slobodne dane za svoje vjerske blagdane njegov odgovor je bio: "Da nema uslova i da ga to ne interesuje". Ohrabren takvim ponašanjem glavnog medicinara kolega Fikret Fazlić me javno u sali za hemodijalizu proziva nacionalistom u prisustvu odgovorne sestre Tanje Mulić koja nije ništa učinila niti opomenula kolegu da prestane s uvredama.

Kada sam htjela prijaviti ove uvrede svom pretpostavljenom Šefiku Hasiću, njegov odgovor je da on sa tim nema ništa i da ja pazim na svoje ponašanje, i da mi se to neće dešavati.

Iz toga se može zaključiti da su uvrede na nacionalnoj osnovi odobrene od strane Šefika Husića”, naglasila je Kata u razgovoru za Hercegovina.info.

Kata je na odjeljenju hemodijalize bila jedina sestra sa VSS kojoj je priznat status diplomirane medicinske sestre i pored tog saznanja Šefik Hasić je na mjesto vođe smjene imenovao kolegu koji ima 3-4 godine radnog staža i nije dorastao tom zadatku, a sve u cilju omalovažavanja.

“Prilikom edukacije sestara iz Sarajeva i Bugojna za edukatora je odredio sestru Denisu Babović koja u to vrijeme nije imala potrebne kvalifikacije za edukatora. Kada su se sestre iz Bugojna i Sarajeva počele meni obraćati da ih obučim za određene radnje tada je Šefik Husić meni izričito naredio: Da ja nesmijem sa njima imati nikakvog kontakta.

Nakon izvjesnog vremena primijetila sam da Šefik Hasić krade moja zarađene sate, i u šintaricu uvodi netočne podatke o mom radu.

Kada sam mu skrenula pažnju da sam njegovim radom oštećena mobing i zlostavljanje postali su nesnošljivi”, rekla je Kata koja nikada nije dobila adekvatnu pomoć od institucija kojima se obraćala:

“Pomoć sam tražila od direktora, socijalne službe, pravne službe, sindikata, službe zaštite na radu i sektora za poboljšanje kvalitete rada i to sam učinila 01. 07. 2019. Niti jedna od navedenih službi nije mi se obratila, niti su se oglašavali na bilo koji način. U ovoj situaciji željela sam skrenuti pažnju na svoj problem jednosatnim štrajkom koji sam uredno najavila kod sindikata kojima uredno plaćam članarinu, i opet se nitko javi, a kamoli da pruži pomoć. Pod ovakvim pritiskom zdravstveno stanje mi se pogoršalo te sam napravila nalaz koronografije zbog sve češćih srčanih problema uzrokovanih stresom i mobingom. Dana 30. 08. donijela sam doznake gdje me je moj šef Šefik Hasić zaustavio i zaprijetio mi tužbom jer je doznao za moje molbe da me se zaštiti od njega i njegovih pomagača”.

U dopisu koji je poslan na naveden adrese Kata Pejić je objasnila kronologiju mobinga na poslu, te izrazila nadu kako će isti biti zaustavljen.

'Ovim putem Vas želim zamoliti da pokrenete postupak kako bi me zaštitili od organiziranog mobinga koje provodi moj pretpostavljeni Šefik Hasić sa svojom mrežom mobera, a koji je poprimio široke razmjere i tako prouzrokovao nemjerljivu štetu mome zdravlju i ugledu, jedne stručne i savjesne sestre na odjeljenju za hemodijalizu, napisala je u dopisu, piše Hercegovina.info.

Dnevnik.ba