Article_Top_970x250

Pozadina slučaja koji je zgrozio cijelu bh. javnost: Muškarci koji su brutalno silovali invalida su na slobodi

Isplivali novi detalji

Pozadina slučaja koji je zgrozio cijelu bh. javnost: Muškarci koji su brutalno silovali invalida su na slobodi

velj 05, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Avaz.ba

Optužnica nije podignuta jer čekamo vještačenje, kaže postupajuća tužiteljica Ivanka Stanić, a Tužiteljstvo se nije žalilo na odluku Suda da se osumnjičenima ne odredi pritvor, kaže predsjednica Suda u Odžaku Marija Čolić

Nakon što je ratni vojni invalid iz Tuzle doživio golgotu u podrumu jedne kuće, gdje su ga brutalno silovali i tjerali na svakakve gadosti, N. B. (56) i njegova dvojica suučesnika u ovom predmetu, iako je prošlo tri mjeseca, još nisu optuženi.

- Optužnica nije podignuta. Čekaju se rezultati vještačenja, a istraga je još otvorena – kazala je jučer postupajuća tužiteljica Ivanka Stanić.

Na pitanje portala Avaz.ba 'je li osumnjičeni u pritvoru', Stanić nije željela odgovoriti.

- Neka vam sud odgovori na to pitanje, to je njihova odluka – rekla je Stanić.

Sve nedoumice oko pritvora razriješila je Marija Čolić, predsjednica Kantonalnog suda u Odžaku.

- Nakon uhićenja osumnjičenih, Tužiteljstvo je dalo prijedlog protiv trojice za određivanje pritvora. Naša sutkinja nije odredila pritvor, već mjere zabrane. Radi se o zabrani napuštanja mjesta boravišta, međusobnog sastajanja i tako dalje. Tužiteljica se nije ni žalila na tu odluku, tako da je ona pravosnažna. Ona je u svom prijedlogu čak navela da sud odredi mjere zabrane ukoliko se ne odredi mjera pritvora. Sud je odredio te mjere, a žalbe nije bilo – pojasnila je Čolić.

Ona je dodala da je odjeća koju je tijekom zlostavljanja nosio invalid iz Tuzle bila pod njenom ingerencijom te da je prije 10 dana poslana u Federalnu upravu policije da bi se vještačila.

Zaista šokirajuće informacije s obzirom na to koliko je ovaj slučaj uznemirio javnost. Sada je jasno zbog čega je silovani Tuzlak dobijao prijetnje nakon što je slučaj njegova supruga prijavila policiji.

Naime, zlostavljani muškarac je N. B. upoznao na jednoj od klinika UKC-a Tuzla. Na njegov poziv, 11. studenog krenuo je u goste kod njega u Odžak ne sluteći što će doživjeti. Po njega je došao čovjek kojeg je poslao N. B., a u autmobilu je, prema iskazu žrtve, vidio razne tablete i pištolj.

Kada je doveden u Odžak, osumnjičeni su tražili da isključi mobitel, a on je uspio krišom poslati poruku supruzi da ga “spašava”. Nakon isključivanja mobitela, trojica muškaraca počela su se ljubiti i dirati po genitalijama. A kazali su Tuzlaku da će i on to morati raditi.

Odveli su ga u podrum, gdje su ga vezali. Tukli su ga i iživljavali se tjerajući ga na oralni i analni seks.

Tuzlak je bio praktički rob trojice muškaraca. Iživljavanje je trajalo tri dana. Četvrti dan u krvavoj odjeći su ga istjerali vani. Pomoć je zatražio od prvih susjeda, ali oni nisu htjeli ili smjeli da mu pomognu. Nasreću, naišao je neki čovjek koji ga je prevezao do Tuzle, nakon čega je u UKC-u proveo 23 dana.

 Dnevnik.ba