Article_Top_970x250

"Pravda za Davida" najavila okupljanje, traže smjenu i procesuiranje Lukača

"godina dana policijske represije"

"Pravda za Davida" najavila okupljanje, traže smjenu i procesuiranje Lukača

pro 25, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Iz neformalne skupine građana "Pravda za Davida" najavili su da će večeras biti održano 640. okupljanje članova te skupine rađana, čiji je jedan od glavnih zahtjeva smjena ministra Dragana Lukača i njegovo hitno procesuiranje, na čemu su i ranije inzistirali.

"Jedan od naših prvih zahtjeva bio je, a i danas je – ostavka ministra policije Dragana Lukača i njegovo procesuranje", dodaju u priopćenju.

Navode da se na današnji dan obilježava točno godinu dana od početka, kako su priopćili, otvorene policijske represije prema obitelji Dragičević, ali i ljudima koji su uz obitelj kao podrška.

Podsjetili su na ta događaje.

"Tog tužnog i sramotnog 25. prosinca 2018. godine otpočela je policijsko-tužiteljska akcija protiv neformalne skupine građana 'Pravda za Davida' s ciljem da se konačno stavi točka na taj slučaj koji mjesecima potresa Banju Luku, ali i regiju. Uhićeni su roditelji ubijenog momka Suzana i Davor i nekoliko aktivista skupine. Trg, na kojem smo se okupljali mjesecima, blokirale su specijalne jedinice policije naoružane do zuba i s fantomkama na glavama. Nasrnuli su na ljude koji su se zatekli na trgu i u nevjerici gledali šta se događa pred njihovim očima. Ružna i tužna slika poslana je iz Banje Luke u svijet. Svjetski mediji pisali su o toj sramoti", navodi se u priopćenju.

Dodaju da je, pored svega, ta neformalna skupina nastavila postojati i djelovati, ali u mnogo težim okolnostima.

Prvi i osnovni razlog okupljanja jest, naveli su, sramotna konferencija za novinare od 26. ožujka 2018. godine na kojoj je slučaj stradanja Davida Dragičevića gotovo zaključen i koji je povod izlaska velikog broja građana na Trg Krajine u Banjoj Luci.

Dnevnik.ba