Article_Top_970x250

Predsjedništvo BiH donijelo Odluku o angažiranju Oružanih snaga

odluka važi 30 dana

Predsjedništvo BiH donijelo Odluku o angažiranju Oružanih snaga

ožu 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na 58. izvanrednoj sjednici, održanoj danas, donijelo Odluku o angažiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i spriječavanju širenja koronavirusa (COVID – 19) u posebnim objektima (šatorima) za smještaj osoba koja dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz inostranstva, navodi se na internet stranici Predsjedništva BiH.

- Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je ovlastilo ministra obrane Bosne i Hercegovine da unutar Bosne i Hercegovine, na zahtjev nadležnih institucija na razini Bosne i Hercegovine, entitetskih institucija i institucija Brčko Distrikta BiH može angažirati i upotrijebiti neborbena materijalna i tehnička sredstva Oružanih snaga BiH s pripadajućim osobljem za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i spriječavanju širenja koronavirusa – pojašnjeno je.

Dodaje se da će ministar obrane Bosne i Hercegovite svojom zapovijedi utvrditi potrebno osoblje i neborbene materijalne resurse Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za realizaciju aktivnosti iz odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine.  

- Tijekom realizacije zadataka iz ove odluke, Oružane snage BiH će uspostaviti potpunu suradnju i koordinaciju sa nadležnim civilnim organima na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini. Ovlaštenje za angažiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine važi 30 dana, a odluka Predsjedništva BiH stupa na snagu danom donošenja – zaključeno je.

Dnevnik.ba