Article_Top_970x250

Predsjedništvo BiH šalje poziv Macronu da posjeti BiH kako bi se uvjerio da 'radikalizam ne stanuje ovdje'

poziv francuskom predsjedniku

Predsjedništvo BiH šalje poziv Macronu da posjeti BiH kako bi se uvjerio da 'radikalizam ne stanuje ovdje'

sij 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Prva sjednica Predsjedništva BiH u ovoj godini planirana je za 20. siječnja, ali se još čeka službena potvrda i usklađivanje aktivnosti srpskog člana Predsjedništva i lidera SNDS-a Milorada Dodika.

Na ovoj sjednici, kako je za „Dnevni avaz“ potvrđeno iz ove državne institucije, naći se i prijedlog za službeni poziv predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Zbog takvih izjava predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je na razgovor veleposlanika Francuske u Sarajevu i najavio da će pozvati Macrona u BiH.

Reagirali su i ostali bh. dužnosnici, poput člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ali i lidera SBB-a Fahrudina Radončića, koji je kazao da takva izjava odmaže i da Macron treba doći da osobno vidi kako radikalizam ne stanuje ovdje.

Grupa alumnista Škole za političke studije Vijeća Europe također je zbog izjava Macrona tražila da on posjeti BiH, nakon čega im je iz Macronovog kabineta stigla poruka da je pozivnica uručena francuskom predsjedniku.

- Nećemo propustiti da vas obavijestimo o eventualnoj posjeti Emmanuela Macrona Bosni i Hercegovini. Molim vas da primite naše srdačne pozdrave - navedeno je tada u poruci šefa Macronovog kabineta.

Dnevnik.ba