Article_Top_970x250

Predsjedništvo SDP-a pripremilo spisak: Iz stranke izbacuju Lagumdžiju, Lazovića, Komšića, Zlatara

istaknuti članovi

Predsjedništvo SDP-a pripremilo spisak: Iz stranke izbacuju Lagumdžiju, Lazovića, Komšića, Zlatara

svibnja 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Ime Svetozara Pudarića također se trebalo naći na spisku članova koji će biti isključeni iz SDP-a, ali su se na jučerašnjoj sjednici sjetili da je on ipak kandidat za predsjednika stranke.

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH (SDP) jučer je održalo sjednicu na kojoj je doneseno niz odluka i zaključaka, a koje u službenom stranačkom priopćenju nisu spomenute. Nakon sjednice SDP je priopćio tek da su "predočene pripreme za sjednicu Glavnog odbora SDP-a BiH, koja će biti održana 11. svibnja u Jablanici, kao i pripreme za šesti redovni Kongres".  Međutim, ono što se krije iza te rečenice je zapravo i poduži spisak istaknutih članova partije kojima prijeti isključenje. 

Na spisku za izbacivanje iz SDP-a tako su se našli bivši predsjednik Zlatko Lagumdžija, potpredsjednik SDP-a Miro Lazović, te istaknuti članovi stranke i političkog života u BiH Ivo Komšić i Emir Zlatar, Zoran Blagojević...  Ukratko, svi članovi SDP-a čije ime se veže za osnivanje Socijaldemokratskog pokreta, projekta najavljenog kao nevladina organizacija, odnosno neka vrsta organizacije koja bi radila na okupljanju i okrupnjavanju lijevih političkih stranaka i ideja. Inicijatori su ranije priopćili javnosti kako se tu ne radi o osnivanju nove političke stranke, nego da su u ovu organizaciju dobrodošli svi koji baštine lijevu političku ideju, radilo se o postojećim strankama ili individuama koje djeluju u javnom, političkom i akademskom životu. Međutim, u Predsjedništvu SDP-a su odlučili nastaviti s izbacivanjem iz stranke svih čije se mišljenje po raznim pitanjima u potpunosti ne podudara sa stavovima aktualnog stranačkog rukovodstva. 

Izbacivanje iz SDP-a svih koji sudjeluju u priči o Socijaldemokratskom pokretu na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva stranke, prema informacijama Faktora, predložio je Jasmin Imamović, predsjednik tuzlanskog SDP-a i gradonačelnik Tuzle. S tim da je tražio da se iz članstva SDP-a odmah isključe svi koji su u inicijativnom odboru Socijaldemokratskog pokreta. Takvu ideju je na sjednici odmah podržao i Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a, dok je Nermin Nikšić, predsjednik stranke, inzistirao da se cijela procedura u vezi s isključenjem članova stranke završi preko Glavnog odbora. Na kraju je donesen zaključak da se ovo pitanje nađe na sjednici Glavnog odbora 11. svibnja. 

Ime Svetozara Pudarića također se trebalo naći na spisku članova koji će biti isključeni iz SDP-a, ali su se na jučerašnjoj sjednici sjetili da je on ipak kandidat za predsjednika stranke, zajedno sa Edinom Delićem i Nerminom Nikšićem, pa su odlučili da ne bi bilo prikladno to raditi u ovom trenutku. Pudarić je ostavljen na čekanju do narednog kruga za izbacivanje.

Druga točka dnevnog reda o kojoj je bilo najviše rasprave na sjednici Predsjedništva SDP-a je mjesto zamjenika predsjednika stranke. Ta pozicija se "namješta" za Denisa Bećirovića i to odavno nije tajna. Osnovni argument zbog kojeg ustoličenje Bećirovića na ovu stranačku funkciju nije išlo glatko je činjenica da su i on i Nermin Nikšić Bošnjaci. Zbog toga su neki i jučer na sjednici prigovarali navodeći da na mjesto predsjednika i potpredsjednika ne bi trebale doći osobe koje pripadaju istom narodu. Podsjećamo, da bi SDP dobio zamjenika predsjednika potrebno je izmijeniti Statut stranke. Ovo pitanje, iako bez suglasnosti Predsjedništva SDP-a, vjerojatno će biti tema na Glavnom odboru. 

Poznato je da je SDP u financijskoj krizi. Međutim, ona jučer na sjednici nije spominjana. Što se financija tiče, Predsjedništvo je "skrojilo" financijski plan SDP-a za 2019. godinu prema kojima će im prihodi, kako pretpostavljaju, biti dva i po milijuna KM, a rashodi tri milijuna i 200.000 maraka, prenosi Faktor.ba.

Dnevnik.ba