Article_Top_970x250

Priebe: Frustrirajući je manjak progresa u BiH tijekom posljednjih 15 godina

ozbiljni problemi

Priebe: Frustrirajući je manjak progresa u BiH tijekom posljednjih 15 godina

stu 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Klix.ba

Javna rasprava "Pravo na pravdu!", organizirana u suradnji s izaslanstvom Europske unije, održana je danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, odakle je poručeno da u Bosni i Hercegovini postoje ozbiljni problem u vladavini zakona i da će ih biti teško prevazići.

Viši nezavisni pravni stručnjak Europske unije Reinhard Priebe je poručio kako on i njegovi suradnici dolaze iz različitih kultura vladavine prava te kako se u Bosni i Hercegovini treba procijeniti situacija.

"Mi ćemo napraviti izvještaj u tom smislu. Izvještaj još nije finaliziran. Uvjeren sam da će biti završen tijekom ove godine. Ova rasprava bila bi odlična da dobijemo ulazne informacije. U pripremi izvještaja imali smo mnogo sastanaka. Nastavit ćemo to raditi", rekao je Priebe.

Poručio je kako u BiH postoje ozbiljni problemi u vladavini zakona.

"Nije ih nemoguće prevazići, ali trebat ćemo čvrstu odlučnost političara, sudaca, tužitelja, nevladinih organizacija i šire javnosti. Nedostaje politička volja za promjenama. Vladavina zakona nije primarno vezana za izvršavanje zadataka u pretpristupnom procesu, ili ispunjavanje uvjeta za donatorska sredstva. Vladavina zakona treba biti u službi svim građanima", istaknuo je Priebe, prenosi Klix.ba.

Građanska prava su u fokusu ovog izvještaja, a Priebe je poručio da mnogi mladi ljudi napuštaju BiH i to ne samo zbog ekonomskih razloga, već i pomanjkanja pravne sigurnosti.

Napominje kako je u Europskoj komisiji zadužen za zapadni Balkan.

"Vrlo sam frustriran zbog pomanjkanja progresa u posljednjih 15 godina. Mnoge stvari koje čitam sada su potpuno identične brifinzima mojih kolega iz ranih 2000-tih godina. Na vama je da napravite promjene. Izgubili smo mnogo vremena koje moramo nadoknaditi. Moć da se prava promjena dogodi može doći od vas, od građana, od NVO-a, vlasti, unutar samog pravosudnog sustava i zaista se nadamo da će ovaj kongres tome doprinijeti", zaključio je Priebe.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn javio se videoporukom iz Brisela, poručivši da je Bosni i Hercegovini potreban jak pravni sustav i da će organiziranjem javne rasprave svi, individualno ili u okviru određene grupe ili pokreta, imati priliku ponuditi rješenja za jači sustav vladavine prava.

"Moj mandat se približava kraju, ali će napori Europske unije u podržavanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini biti nastavljeni", rekao je Hahn.

Šef izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i posebni predstavnik Europske unije Johann Sattler poručio je kako odluke koje se odnose na funkcioniranje vladavine prava trebaju donijeti građani Bosne i Hercegovine, budući da su institucije njihove i trebaju biti u njihovoj službi.

"Građani imaju pravo biti zaštićeni funkcionalnim pravnim sustavom. Optimističan sam da ćemo moći napraviti pomake. Ja nisam ovdje da obećavam, ovdje sam da pomognem", istakao je Sattler.

Dnevnik.ba