Article_Top_970x250

Priebe: Frustrirajući je manjak progresa u BiH tijekom posljednjih 15 godina

ozbiljni problemi

Priebe: Frustrirajući je manjak progresa u BiH tijekom posljednjih 15 godina

stu 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Klix.ba

Javna rasprava "Pravo na pravdu!", organizirana u suradnji s izaslanstvom Europske unije, održana je danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, odakle je poručeno da u Bosni i Hercegovini postoje ozbiljni problem u vladavini zakona i da će ih biti teško prevazići.

Viši nezavisni pravni stručnjak Europske unije Reinhard Priebe je poručio kako on i njegovi suradnici dolaze iz različitih kultura vladavine prava te kako se u Bosni i Hercegovini treba procijeniti situacija.

"Mi ćemo napraviti izvještaj u tom smislu. Izvještaj još nije finaliziran. Uvjeren sam da će biti završen tijekom ove godine. Ova rasprava bila bi odlična da dobijemo ulazne informacije. U pripremi izvještaja imali smo mnogo sastanaka. Nastavit ćemo to raditi", rekao je Priebe.

Poručio je kako u BiH postoje ozbiljni problemi u vladavini zakona.

"Nije ih nemoguće prevazići, ali trebat ćemo čvrstu odlučnost političara, sudaca, tužitelja, nevladinih organizacija i šire javnosti. Nedostaje politička volja za promjenama. Vladavina zakona nije primarno vezana za izvršavanje zadataka u pretpristupnom procesu, ili ispunjavanje uvjeta za donatorska sredstva. Vladavina zakona treba biti u službi svim građanima", istaknuo je Priebe, prenosi Klix.ba.

Građanska prava su u fokusu ovog izvještaja, a Priebe je poručio da mnogi mladi ljudi napuštaju BiH i to ne samo zbog ekonomskih razloga, već i pomanjkanja pravne sigurnosti.

Napominje kako je u Europskoj komisiji zadužen za zapadni Balkan.

"Vrlo sam frustriran zbog pomanjkanja progresa u posljednjih 15 godina. Mnoge stvari koje čitam sada su potpuno identične brifinzima mojih kolega iz ranih 2000-tih godina. Na vama je da napravite promjene. Izgubili smo mnogo vremena koje moramo nadoknaditi. Moć da se prava promjena dogodi može doći od vas, od građana, od NVO-a, vlasti, unutar samog pravosudnog sustava i zaista se nadamo da će ovaj kongres tome doprinijeti", zaključio je Priebe.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn javio se videoporukom iz Brisela, poručivši da je Bosni i Hercegovini potreban jak pravni sustav i da će organiziranjem javne rasprave svi, individualno ili u okviru određene grupe ili pokreta, imati priliku ponuditi rješenja za jači sustav vladavine prava.

"Moj mandat se približava kraju, ali će napori Europske unije u podržavanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini biti nastavljeni", rekao je Hahn.

Šef izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i posebni predstavnik Europske unije Johann Sattler poručio je kako odluke koje se odnose na funkcioniranje vladavine prava trebaju donijeti građani Bosne i Hercegovine, budući da su institucije njihove i trebaju biti u njihovoj službi.

"Građani imaju pravo biti zaštićeni funkcionalnim pravnim sustavom. Optimističan sam da ćemo moći napraviti pomake. Ja nisam ovdje da obećavam, ovdje sam da pomognem", istakao je Sattler.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250