Article_Top_970x250

Proračun BiH pod upitnikom, pukao dogovor iz Istočnog Sarajeva

milorad dodik potvrdio

Proračun BiH pod upitnikom, pukao dogovor iz Istočnog Sarajeva

srp 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

HDZ je rekao da prilikom konačnog izbora neće podržati prijedlog SDA za ministra obrane Selmu Cikotića i direktora obavještajne agencije, a onda, da bi se sve zakopliciralo, (Bisera) Turkovićeva je rekla 'nećemo podržati HDZ, hoćemo SNSD'. Vjerojatno s namjerom da zavadi, jer to su male igre koje pokušavaju da nametnu da naprave velike priče - rekao je Dodik za ATV.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je dogovor o imenovanjima pukao i da ne zna hoće li biti usvojen proračun BiH.

Dodik je rekao da sada ne zna hoće li biti usvojen proračun BiH i da više ništa ne može kazati sa sigurnošću, jer je BiH potpuno neuspješna, propala zemlja.

On je naglasio da se na nivou BiH jedino može dogovarati i tako dolaziti do rješenja, pa između ostalog i za proračun, a imenovanja ne treba promatrati kao neko "uhljebljenje" već kao princip nacionalne politike.

Podsjetivši na sastanak SNSD-a, HDZ-a i SDA, prošlog tjedna u Istočnom Sarajevu, Dodik je rekao da je dogovoreno da budu imenovani svi oni koji su prošli procedure.

- HDZ je rekao da prilikom konačnog izbora neće podržati prijedlog SDA za ministra obrane Selmu Cikotića i direktora obavještajne agencije, a onda, da bi se sve zakopliciralo, (Bisera) Turkovićeva je rekla 'nećemo podržati HDZ, hoćemo SNSD'. Vjerojatno s namjerom da zavadi, jer to su male igre koje pokušavaju da nametnu da naprave velike priče - rekao je Dodik za ATV, prenosi Srna.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, naglasio je da ih na nivou RS čeka perod političke borbe za status Republike Srpske zbog čega je potrebno da se oko toga okupe sve političke snage u RS.

On je rekao da je zato kreirana koalicija koja sada nosi dvije trećine podrške Vladi i okupljena je u parlamentu Republike Srpske i dodao da će sa tim koalicijskim kapacitetom, kada se smiri situacija sa virusom korona, ući u promjenu Ustava, eliminirati sve probleme u vezi sa njegovom zloupotrebom i osnovnom strukturom kao što je na primjer Vijeće naroda, koje je nametnuo visoki predstavnik.

- Cilj nam je da dođemo do novog ustava u kome ćemo učiniti još efikasnijom, transparentnijom i bržom Republiku Srpsku - rekao je Dodik i dodao da je drugi dio te političke borbe ovo što se dešava na nivou BiH.

Ukazao je i na činjenicu da se na nivou BiH razotkrila politika u vezi sa migrantima, tako što je bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić okrivio bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ministricu vanjskih poslova Biseru Turković i njihovu stranku SDA da se migranti organizirano dovode u BiH kako bi vršili pritisak.

Dodik je ponovio da na teritoriji RS neće biti formirani kampovi za smještaj migranata iako je Vijeće ministara u kojem je bio lider SDS-a Mirko Šarović donio odluku o tri kampa u Bijeljini, Zalužanima i u Trnovu.

Govoreći o formiranju SIP-a BiH, Dodik je rekao da je postojao dogovor Mirka Šarovića i Bakira Izetbegovića prilikom formiranja Središnjeg izbornog povjerenstva koje je lokalne izbore nezakonito prolongirala za studeni.

- Mi se ponašamo kao da će izbori biti u prvoj nedjelji listopada - rekao je Dodik, te dodao da na izbore idu sa odgovornim ljudima jer će ključ za rješavanje problema i posljedica od virusa korona biti u tome je li politička situacija stabilna ili nije.

On je ocijenio da je sadašnji SDS na čelu sa Mirkom Šarovićem podanički i da nema veze sa onim izvornim, te da su ga napustili mnogi, od Nenada Stevandića do Darka Banjca, Obrena Petrovića, Miće Mićića i drugih.

Dodik je rekao da je SDS stranka koje danas "nema nigdje", koja priča o nekoj snazi, a nema kandidata za gradonačelnika Banja Luke, te da je služila i služi da se ostvare pojedini ciljevi PDP-a.

On je naglasio da sa srpskim opozicijskim strankama nisu uspjeli postići dogovor o zajedničkom kandidatu u Srebrenici, kao što ranije nije bilo ni dogovora u vezi sa Ustavnim sudom BiH i prestankom mandata stranih sudaca.

Govoreći o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine, Dodik je ponovio stav da u Srebrenici nije bio genocid nad bošnjačkim narodom već zločin koji je odnio mnogo života, ali i zločin "koji se događao u kontinuitetu od 1992. godine od momenta kada su muslimani, kada rata još nije bilo, ubili Srbina, zastupnika Skupštine BiH, kojeg je osobno znao".

Kada je riječ o prosvjedima u Beogradu, Dodik je osudio nasilje i rušenje grada, navodeći da se stavovi mogu izražavati mirnim prosvjedom.

- Zašto da se lupa Skupština Srbije? Kao čovjek sam veoma razočaran činjenicom da ima takvih koji su spremni lupati narodnu i državnu imovinu. Neko će morati platiti da se to popravi. Tu dimenziju apsolutno ne podržavam i mislim da država mora represivnije poduzeti mjere u tom pogledu - rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je SNS pobijedio u Srbiji, da su izbori legalni i legitimni koje niko nije osporio, te da izlaznost jeste bila nešto manja nego inače, ali veoma reprezentativna za ovo vrijeme.

Dnevnik.ba

Tagovi: