Article_Top_970x250

"Protiv sam sistema koji omogućava osobama poput Komšića da ostaju na vlasti desetinama godina“

Boriša Falatar

"Protiv sam sistema koji omogućava osobama poput Komšića da ostaju na vlasti desetinama godina“

tra 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Nakon izbora odlučio sam da izbjegavam medije na određeni način, iz dva razloga: Prvi razlog je što sam htio da dam prostora novoizabranim članovima da pokažu šta mogu učiniti na vlasti. Drugi razlog je što sam shvatio da se moja kandidatura vidjela kao kamen spoticanja Bh. bloku i nisam htio da dam povoda gospodinu Komšiću da izađe iz Bh. bloka"

Kandidat za člana Predsjedništva BiH na izborima 2018. godine, Boriša Falatar, ranije je kritizirao rad izabranog Predsjedništva poručivši "Rekao sam da novoizabranim članovima Predsjedništva BiH treba pružiti šansu, međutim u šest mjeseci svoga rada oni nisu uradili ništa posebno." U gostovanju za N1 osvrnuo se na izbornu kampanju, ali i na političke aktualnosti u BiH.

 

Gdje ste i šta radite sada?

"Nakon izbora odlučio sam da izbjegavam medije na određeni način, iz dva razloga: Prvi razlog je što sam htio da dam prostora novoizabranim članovima da pokažu šta mogu učiniti na vlasti. Drugi razlog je što sam shvatio da se moja kandidatura vidjela kao kamen spoticanja Bh. bloku i nisam htio da dam povoda gospodinu Komšiću da izađe iz Bh. bloka", govori Boriša Falatar, član Predsjedništva Naše stranke i njihov kandidat za Predsjedništvo BiH iz reda hrvatskog naroda.

 

Na pitanje je li bio kolateralna šteta, Falatar odgovara:

"Ne bih rekao, mi nastupamo kao stranka. U određenom momentu kada je bilo potrebno nosio sam cijelu priču Naše stranke, kada nije bilo potrebno nije mi bilo teško se povući. I dalje sam član Predsjedništva stranke."

 

U programu N1 komentira i predstojeći izbor i kandidate za predsjednika Naše stranke.

"Mislim da Naša stranka trenutno ima dva vrlo jaka kandidata. I jedan i drugi imaju određene dobre osobine. Peđa Kojović je mudar, vođa koji je napravio fenomenalan uspjeh i na lokalnim i na općim izborima. Damir Marjanović je napravio nevjerojatan uspjeh u Kantonu", ističe Falatar.

 

Smatra da odnosi Hrvata i Bošnjaka nisu dovoljno dobri te da izbori i retorika koja je vođena tome nije pomogla kao ni izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva:

"Mediji pokušavaju od mene napraviti antikomšića, ali ja protiv njega nemam ništa. Mislim da je on izvrstan političar koji je pokazao da se može dići iz mrtvih. Cijenim ga kao političara. Nisam protiv njega nego protiv sistema koji omogućava osobama poput Komšića da ostaju na vlasti desetinama godina."

 

Ističe da mu je žao vidjeti "da Predsjedništvo ne radi nimalo" i dodaje:

"Svaki dan su u medijima, ali kad pogledate njihove izjave, 95 posto (izjava) je u ulozi predsjednika stranke, a ne člana Predsjedništva BiH. Ovaj saziv Predsjedništva je održao samo jednu sjednicu. Mislim da trebaju početi igrati ulogu člana Predsjedništva jer više obavljaju dužnost šefa stranke nego šefa države."

 

Ističe i šta treba da budu prioriteti Predsjedništva u mandatu:

"Prioritet je ekonomska diplomacija. Moraju se otvarati nova tržišta, mehanizmi koordinacije pod okriljem Predsjedništva. Identificirati pet osnovnih grana gospodarstva u koje treba ulagati. Dogovoriti se koji su 10 ključnih infrastrukturnih projekata u koje treba ulagati jer nema razvoja nijedne države bez ulaganja u industriju."

 

Falatar se osvrnuo na kampanju Naše stranke u proteklim izborima:

"Nevjerojatno sam ponosan na našu kampanju. Imala je dva cilja. Prvi je kratkoročan i to je da ja kao najisturenija osoba Naše stranke omogućim što bolji rezultat, učetvorostručili smo broj izaslanika na svim nivoima. Drugi cilj je bio misija politička da ponudimo novu ideju, ono što sam govorio da je politika otvorene ruke, da ponudimo viziju BiH koja igra veću ulogu u međunarodnom sistemu i koja pokušava da spaja ljude."

Na kraju ističe da će Naša stranka iz opozicijske klupe ipak "graditi ideju i gajiti novu vrstu politike" prihvatljivu svima i naravno donijeti novu budućnost u Bosnu i Hercegovinu.

Dnevnik.ba