Article_Top_970x250

Prva žrtva koronavirusa u Crnoj Gori: Preminuo 65-godišnjak

pandemija ne jenjava

Prva žrtva koronavirusa u Crnoj Gori: Preminuo 65-godišnjak

ožu 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters/Pixsell

Dok u Kini epidemija polako jenjava, u drugim državama svijeta situacija ne ide na bolje.

U svijetu je više od 339 tisuća potvrđenih slučajeva koronavirusa, a preminulo je 14.700 ljudi. Potpuno se oporavilo 99 tisuća ljudi, a i dalje je najviše zaraženih u Kini (81.000), no dok u Kini epidemija polako jenjava, u drugim državama situacija ne ide na bolje.

U Italiji je 59 tisuća potvrđenih slučajeva od kojih je 5.476 umrlih, a treća zemlja s najviše zaraženih sada je SAD gdje koronavirus ima 34.778 ljudi. Umrlo je njih 454.

Šezdesetpetogodišnjak iz Herceg Novog, koji je u prvoj polovici ožujka boravio u Srbiji, prva je žrtva koronavirusa u Crnoj Gori, priopćeno je u nedjelju oko ponoći iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Pacijent je, kako je utvrđeno, u prvoj polovici ožujka boravio u Srbiji gdje su tada već bili potvrđeni slučajevi koronavirusa, dok je prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori zabilježen 17. ovog mjeseca.

„Pacijent je jučer poslije ponoći primljen u Klinički centar Crne Gore s kroničnim oboljenjem pluća. Uzorak brisa je uzet nakon dolaska pacijenta, a analize su potvrdile da je pacijent imao COVID-19“, priopćio je Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore.

On je rekao da su prilikom prijema i tretmana preminulog poštovane sve procedure koje su propisane po standardima za liječenje ovakvih pacijenata te da je osoblje Kliničkog centra koristilo svu neophodnu zaštitnu opremu.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da preminuli pacijent bio 22. osoba u Crnoj Gori kod koje je potvrđen koronavirus.

„Jedna osoba je danas preminula...Ovo ukazuje da se epidemija širi i pokazuje ružnije lice nego što je samo širenje, a to je da se od ove bolesti umire. Zbog svega ovoga, molim i ponovo podsjećam da treba poštovati sve propisane mjere i sve naredbe u cilju da se zaštitimo od ove bolesti”, priopćio je Mugoša, prenosi Hina.

Dnevnik.ba