Article_Top_970x250

Prvozaraženi korona virusom u SBŽ nije poštovao mjere samoizolacije, snosit će odgovornost

neshvatljivo i neodgovorno ponašanje

Prvozaraženi korona virusom u SBŽ nije poštovao mjere samoizolacije, snosit će odgovornost

ožu 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Prvozaraženi koronavirusom u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) nije u cjelosti poštovao izrečenu mjeru samoizolacije i zbog toga podliježe, kako prekršajnoj, tako i kaznenoj odgovornosti, potvrdio je novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš.

Zaraženi muškarac je direktor poduzeća BNT- TMiH iz Novog Travnika, koji je 11. ožujka boravio na proslavi u kompaniji "Igman" u Konjicu.

- Naravno da podliježe odgovornosti po dvije osnove. Jedna je prekršajna, za što je nadležna inspekcija, a druga je kaznena koju, na prijedlog tužilaštva, donosi sud. Javlja nam se mnogo ljudi, s obzirom na to da ta osoba nije poštovala u cjelosti odredbe za samoizlaciju. Ljudi su bili u prilici da ga sretnu, vide i zajedno borave na nekom prostoru - naglasio je Karakaš.

Karakaš je izjavio da će prioritet za testiranje biti osobe koje su sa zaraženim muškarecem iz Novog Travnika bile u bližem kontaktu.

- Sad istražujemo sve te ljude i nivoe rizika, odnosno tko je bio s njim u bližem kontaktu, a tko ga je recimo vidio s druge strane ulice. Dakle, prioritet su nam osobe koje su bile u bližem kontaktu, njih tražimo i hitno ćemo ih testirati, a naravno za sve je prva mjera samoizolacija - naglasio je on.

Karakaša je potvrdio da posljednja testiranja potvrđuju da nema novozaraženih u SBŽ-u.

- Pet uzoraka koje smo poslali na testiranje bili su negativni, od čega se u četiri slučaja radi o osobama koje su bile u direktnoj vezi s prvozaraženim, a jedna osoba u direktnoj vezi s osobama iz Konjica. Dakle, to je i dalje klaster Konjic koji mi nastojim kontrolirati i pratiti. Ovi rezultati testiranja malo su nas ohrabrili, ali mi ne prestajemo i danas ide testiranje novih osoba. Tražimo kontakte i bit će jako teško doći do svih tih ljudi, ali se nadamo najboljem - kazao je Karakaš.

Odgovarajući na pitanje novinara, Karakaš je kazao da obitelj zaraženog muškarca nije testirana, te da trenutno nemaju simptome.

- Obitelj je u samoizolaciji i zajedno su u stanu. Za sada nema nikakvih simptoma i važno je da nisu u epidemiološkom riziku. Ukoliko se pojave simptomi, onda ćemo ih testirati - rekao je Karakaš.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo također je kazao da će za neodgovorno ponašanje muškarac iz Novog Travnika morati odgovarati.

- Sigurno da će kazneno odgovarati. Čitav soliter je izoliran, zbog njega je stala jedna važna firma namjenske industrije. Pogotovo što je on odgovorno lice, morao je poslušati epidemiologe i postupati po tome. Nije isključeno, a znat ćemo za deset dana, da krajnja mjera bude blokiranje cijelog grada, pa i kantona, ako se virus proširi - rekao je Lendo.

U SBŽ-u do sada je testirano ukupno 16 osoba, a jedna je pozitivna na koronavirus, prenosi FENA.

Dnevnik.ba