Article_Top_970x250

Radnici Aluminija zadovoljni ponudom MT Abraham grupacije: "Za godinu dana moguće zapošljavanje preko 200 radnika"

opet u pogonu?

Radnici Aluminija zadovoljni ponudom MT Abraham grupacije: "Za godinu dana moguće zapošljavanje preko 200 radnika"

ožu 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

''MT Abraham grupacije ne ide iz Mostara dok se stvari s Aluminijem ne finaliziraju'', potvrdio je Marko Laco, regionalni direktor ove tvrtke nakon sastanka s radnicima Aluminija u Mostaru.

Dodao je kako je sastanak sa djelatnicima Aluminja bio namijenjen da se djelatnici upoznaju sa ponudom ove tvrtke za najam Aluminija, kao i sa ugovorom te procoesom vraćanja na svoja radna mjesta.

''Tu smo došli da radnicima sve to predstavimo i da se na kraju djelatnicima vrati nada koju su je već pomalo počeli gubiti'', dodao je Laco. Naveo je kako cijeli proces koji MT Abraham grupacija vodi oko Aluminija traje osam mjeseci.

''Od tih osam mjeseci glavni direktor Amir Gross Kabiri proveo je pola vremena u Mostaru, bio je pristuan u najkritičnijim fazama kada su se donosile ključne odluke, stoga je nama bilo važno da se djelatnici Aluminija uvjere da gospodin Kabiri i MT Abraham grupacija ne idu iz Mostara dok se stvari ne finaliziraju'', rekao je Laco.

Dodao je kako se trenutno radi na otklanjaju pravnih nedostatak u ugovoru koji je vraćen od strane Vlade FBiH.

''Naš pravni tim aktivno radi već 10 dana na uklanjanju nesuglasica i pravnih iregularnosti koje su bile uočene od strane Vlade FBiH, kojoj se ja moram zahvaliti što su nam dali doznaja da imamo iregularnosti. Novi ispravljeni ugovor ide ponovno službenim putem Vladi FBiH koja će nastaviti proceduru i očekujemo da ćemo imati potpisan ugovor'', zaključio je Laco.

I radnici su zadovoljni onime što su čuli na sastanku.

''Kao radnik ocijenio bi ponudu jako dobrom, kao dioničar malo manje dobrom, ali sve u svemu spoznaja da se može vratit 230 ljudi u roku od godinu dana je nevjerojatna. Kao čovjek sam za, kao član NO sam za i uvijek ću to podrzat, tko god da se vrati od kolega siguran sam da će 230 obitelji ce dobit kruh'', rekao je jedan od predstavnika radnika koji je nazočio sastanku.

Podsjetimo, početkom veljače Nadzorni odbor mostarskog "Aluminija" podržao je ponudu izraelsko-kineske grupacije koju predvodi M.T. Abraham Group, prema kojoj bi joj Aluminijevi pogoni bili iznajmljeni, te dodatno zatražio da se u roku od pet godina angažira svih 900 radnika koliko ih je radilo prigodom njegova gašenja.

Predsjednik M.T. Abraham Group Amir Gross Kabiri nedavno je rekao da bi prvo pokrenuo pogon Ljevaonice, a postupno pokušao pokrenuti pogone Anoda i Elektrolize koja je najveći potrošač električne energije.

Mostarski Aluminij je nakon ratnih razaranja uz potporu Hrvatske bio ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u srpnju pošto je isključen s napajanja električne energije zbog dugova koji su se popeli na 220 milijuna eura.

U kompaniji ukupno je bilo zaposleno oko 900 djelatnika i bila je dugo vremena najveći izvoznik iz BiH te najvažnija tvornica u Hercegovini. Njezinim gašenjem ugroženo je postojanje i velikog broja manjih kompanija koje su im bili partneri ili su se bavile obradom metala aluminija, ali i luke Ploče, te Hrvatskih željeznica i Željeznica federacije BiH, piše Bljesak.

Dnevnik.ba