Article_Top_970x250

Radojičić: "Nulti klaster koronavirusa u Banjoj Luci pred gašenjem"

dobre vijesti za banja luku

Radojičić: "Nulti klaster koronavirusa u Banjoj Luci pred gašenjem"

ožu 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ukoliko u sljedećih 24 sata ne bude nikakvih promjena, nulti (prvi) klaster kornavirusa u Banjoj Luci bit će ugašen - rekao je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Podsjetio je da je nulti oboljeli u tom gradu registriran prije 14 dana.

-To je, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, period inkubacije. Prvi slučaj koji smo imali presječen je odmah ujutru, kada su nastavnici i đaci Osnovne škole 'Branko Ćopić' vraćeni kući. Nakon toga je izvršena dezinfekcija, jedino odjeljenje i pojedini nastavnici upućeni su u kućnu izolaciju. Ta kućna izolacija od 14 dana je pred istekom. Ukoliko bi taj nulti klaster u narednih 24 sata bio miran, imali bismo najbolju vijest u cijeloj ovoj krizi, a to je da se blagovremenim reagiranjem uspio presjeći taj virus, odnosno širenje u tom nultom klasteru i da u njemu nismo imali više oboljelih. Ali evo sačekaćemo još jedan dan - naglasio je Radojičić, prenosi Fena.

Sve osobe koje su iz tog klastera u kućnoj izolaciji nisu imale zdravstvene probleme, niti potvrde koronavirusa.

Istakao da je od jučerašnje sjednice Gradskog stožera za izvanredne situacije do danas potvrđeno novih devet oboljelih, od kojih nisu svi iz Banje Luke ali su vezani za drugi klaster iz tog grada.

-I dalje imamo jedno mikro žarište iz koga su sve registrirane osobe. Raste broj osoba koje su pod nadzorom i koje su u kućnoj izolaciju - upozorio je Radojičić.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović je rekla da se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 1.169 osoba, a u kućnoj izolaciji njih 256 i dobrog su zdravstvenog stanja ili imaju blaže respiratorne tegobe.

Dnevnik.ba