Article_Top_970x250

Radončić: BiH neće biti depo za migrante iz kojeg zemlje EU uzimati samo kvalificirane i radno sposobne

prve mjere u pokušaju deportacije

Radončić: BiH neće biti depo za migrante iz kojeg zemlje EU uzimati samo kvalificirane i radno sposobne

tra 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić najavio je danas na tiskovnoj konferenciji u Sarajevu prve mjere u pokušaju deportacije ilegalnih ekonomskih migranata iz BiH u zemlje njihovog podrijetla.

Istakao je da je Službi za poslove sa strancima uputio dopis u kojem od njih traži da Ministarstvu sigurnosti dostave točan broj ilegalnih migranata po zemljama njihovog porijekla.

- Ministarstvo sigurnosti BiH raspolaže informacijama da veliki dio ilegalnih migranata ne želi otkriti svoj identitet i zemlju podrijetla, pa je neophodno da nam Služba dostavi i njihov ukupan broj sa pretpostavljenim državljanstvom - rekao je Radončić, prenosi Fena.

Dodao je da je od Službe zatražio i da među ilegalnim migrantima provedu anketu o tome da li među njima ima onih koji pristaju na dobrovoljnu deportaciju.

Radončić je rekao da je to poruka eventualnim budućim migrantima, ali i određenim zemljama EU da BiH neće biti depo za migrante iz kojeg će one uzimati samo kvalificirane i radno sposobne.

Dnevnik.ba