Article_Top_970x250

Raspodjela 200 milijuna maraka na čekanju: Zašto je blokiran novac od MMF-a

sredstava pomoći MMF-a

Raspodjela 200 milijuna maraka na čekanju: Zašto je blokiran novac od MMF-a

srp 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nastavlja se trakavica u vezi s raspodjelom sredstava pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a, kako saznaje “Avaz”, “zapelo” je kod podjele sredstava općinama i gradovima u FBiH.

Općinski projekti

Kako se saznaje, kašnjenje u raspodjeli 200 milijuna KM uzrokovano je trgovinom kadrovima HDZ-a BiH u Vladi FBiH. 

- Budući da je predviđeno da ovih 200 milijuna dobiju općine i županije, Vlada FBiH je raspisala javni poziv da općine kandidiraju svoje projekte i da se na osnovu njih ocijeni koliko će novca tko dobiti - kazao je za Avaz dobro obavješteni izvor iz Vlade FBiH.

Dodao je da nije prihvaćen plan Saveza općina i gradova FBiH koji je podrazumijevao da svi dobiju isti iznos.

- Međutim, kadrovi HDZ-a u Vladi FBiH blokiraju raspodjelu sredstava, tražeći da se sredstva prvo dodijele općinama i gradovima, a tek onda županijama- pojašnjeno je.

Vlada FBiH početkom ovog mjeseca donijela je odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava. Usvojeni kriteriji je broj stanovnika prema popisu iz 2013. godine, uz primjenu pondera dva za Posavsku i Bosansko-podrinjsku županiju.

Zbog ove političke trgovine ispaštaju županije, a Vlada Županije Sarajevo početkom tjedna bila je primorana utvrditi novi rebalans budžeta.

Pomoć privredi

Kako je pojašnjeno, Vlada ŽS se odlučila na rebalans zbog konstantnih i opravdanih zahtjeva privrednika koji ne mogu više čekati sredstva od MMF-a za pomoć privredi.

- Prema našim saznanjima, Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu financija potrebno je dodatno vrijeme za administriranje tog pitanja. ŽS očekuje financijska sredstva od oko 36 do 37 milijuna KM - kazao je ministar financija ŽS Jasmin Halebić.

Dodao je kako se nada da će sredstva biti doznačena uskoro jer je većina županija podršku privredi zasnovala upravo na tom novcu. 

Čampara: Očekujem rješenje na narednoj sjednici Vlade

Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara za “Avaz” je kazao kako je na posljednjoj sjednici Vlade FBiH pitao ministricu financija FBiH Jelku Milićević zašto nisu raspoređena sredstva MMF-a.

- Kazala mi je da komisija završava kriterije i da očekuje da ćemo na narednoj sjednici Vlade imati točku dnevnog reda koja se odnosi na raspodjelu. Optimističan sam da će se ovo pitanje riješiti na narednoj sjednici Vlade koja bi trebala biti održana sljedećeg tjedna- istakao je Čampara.

Dnevnik.ba