Article_Top_970x250

Respiratori iz Emirata neupotrebljivi za liječenje koronavirusa

dugo iščekivana donacija

Respiratori iz Emirata neupotrebljivi za liječenje koronavirusa

ruj 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Fena

Donirani respiratori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nisu upotrebljivi za tretiranje oboljelih od koronavirusa. Ishod je ovo višemjesečnog čekanja raspodjele donacije iz ove zemlje.

Dvadeset tri tone humanitarne pomoći na sarajevskom aerodromu stajale su gotovo 4 mjeseca bez validne dokumentacije. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH čekanje pravdaju sporošću prikupljanja dokumenata za distribuciju.

Priča o 40 respirator, koji su stigli u vidu donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata problematizirana je u nekoliko navrata, jer se povezivala s istim onim iz afere Respiratori koju vodi Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Donacija je konačno raspoređena zdravstvenim ustanovama i institucijama u Bosni i Hercegovini, no je li upotrebljiva? Prvi su odgovor dali iz Opće bolnice Abdulah Nakaš, nakon obavljenog pregleda respiratora. Odgovor – respiratori nisu upotrebljivi za liječenje, piše bhrt.ba.

“Od ta dva respiratora, oni nemaju sve akcesorije, nemaju sve dodatke, tako da se zapravo za SARS i COVID ne mogu upotrijebiti bez tih dodataka i imaju manu što nemaju servisa. To bi nam netko trebao priključiti i uraditi nulti servis, a servisa nema”, tvrdi doktor Ednan Drljević.

A inače, kako su iz bolnice u Tuzli i Zenici kazali, zaštitna oprema je uvijek dobrodošla, ali će biti dovoljna za maksimalno mjesec dana, pa su primorani, barem kada je riječ o Kliničkom centru Tuzla, sami ići u javne nabave. Interesantno je da od 10 županija jedino Bosansko-podrinjska nije dobila niti jedan respirator.

“Imamo tri respiratora za koje još uvijek zaista ne znam o kakvoj se vrsti radi. Prema prvim informacijama, a ja to stvarno ne mogu tvrditi u ovom trenutku, radi se o istoj vrsti respiratora koje je nabavila i Vlada Federacije BiH”, kazao je Rasim Skomorac, direktor Županijske bolnice Zenica.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne I Hercegovine svoj nerad pravda pogrešno prikupljenom dokumentacijom i procedurama. A Institut za javno zdravstvo Republike Srpske s rezervom je primio donaciju.

“Ona se trenutno nalazi u skladištu robnih rezervi nakon određenih popisa, provjere kakvo je stanje robe, jer upravo zbog samog stajanja trebamo vidjeti u kakvom je ona stanju”, napominje Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a.

I tako, čekajući četiri mjeseca prijeko potrebnu opremu u borbi protiv koronavirusa, dobili smo ponovno, čini se, nešto što nećemo moći iskoristiti. Kome pripisati odgovornost ili neodgovornost za ovakve propuste - procedurama ili ipak nesposobnošću nadležnih.

Dnevnik.ba