Article_Top_970x250

Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH

neum

Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH

ožu 15, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Neumu je počeo znanstveno - stručni skup pod nazivom "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH", na kojem nazoči i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, koji je održao i uvodni govor. Govore su održali još i Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, Vlado Guberac, rektor Sveučilištva u Osijeku, Jakov Pehar, predsjednik HAZU.

Tomić je u uvodnom obraćanju kazao kako akademska javnost želi biti uključena u davanju doprinsa i realizaciji okvira istinskih vrijednosti, te da žele promovirati istinu, jednakost i slobodu. 

"Hrvati BiH moraju biti zajednica europskih naroda, gdje stoljećima pripada", kazao je Vlado Guberac, a kao primjer kako akademska zajednica može pomoći - naveo je primjer suradnje rektorskog zbora i Sveučilišta u Mostaru. 

Jakov Pehar, predsjednik HAZU izrazio je nadu da će ovaj skup iznjedriti nekoliko ideja kako bi status hrvatskog puka u BiH bio poboljšan, te da će politički vrh znati odabrati modele koji će se zasnivati na tri osnovna pitanja principa neovisnosti, jednakopravnosti i ravnopravnosti. 

Čović je kazao kako je siguran da je Bosna i Hercegovina nezaustavljiva na putu u Europsku Uniju, te je izrazio nadu da će kroz zaključke konferencije biti motivator za drugačiju BiH, navodi Večerjni list.

Dnevnik.ba