Article_Top_970x250

Roditelji iz udruge Naša djeca: Nastava na daljinu samo u uvjetima opće karantene

HNŽ

Roditelji iz udruge Naša djeca: Nastava na daljinu samo u uvjetima opće karantene

ruj 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predstavnici udruge Naša djeca koja okuplja preko 2.500 roditelja osnovnoškolske i srednjoškolske djece s područja Mostara danas su na konferenciji za medije istaknuli kako se nastava na daljinu, tzv. online nastava, smije organizirati isključivo u uvjetima opće karantene.

Predstavnici udruge Naša djeca koja okuplja preko 2.500 roditelja osnovnoškolske i srednjoškolske djece s područja Mostara danas su na konferenciji za medije istaknuli kako se nastava na daljinu, tzv. online nastava, smije organizirati isključivo u uvjetima opće karantene.

Naime, nezadovoljni propisanim mjerama pod kojima će u ponedjeljak početi odvijanje nastave u školama na području Hercegovačko neretvanske županije, roditelji okupljeni u udruzi naša djeca odlučili su izaći u javnost sa svojim viđenje situacije vezane za odvijanje nastave tijekom pandemije koronavirusa.

Naveli su kako se Udruga roditelja Naša djeca kontinuirano, od završetka školske godine 2019./2020.,  zalaže za poticanje nadležnih na organiziranje nastave u novoj školskoj godini po modelu kvalitetnog i dostupnog obrazovanja za sve učenike.

U tom smislu odaslali su brojne dopise i upite Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije kako bi dobili potrebne informacije i blagovremeno pripremili djecu na uvjete odvijanja nastave u izvanrednim okolnostima.

„Na napore Udruge za uspostavom civiliziranog dijaloga, nadležno ministarstvo reagiralo je koristeći se isključivo šutnjom, na taj način ignorirajući zahtjeve više od 2500 roditelja koliko broji članstvo Udruge. Nakon gotovo tri mjeseca neaktivnosti i zanemarivanja zabrinutosti roditelja zbog neizvjesnosti daljeg školovanja naše djece, ministar (Rešid Hzadžović iz SDA, op.a.) je 27.  kolovoza 2020. godine izdao Instrukcije školama sukladno preporukama kriznih stožera. Ovim instrukcijama nije na zadovoljavajući način definirano postupanje s djecom u okolnostima koje se mogu očekivati tijekom odvijanja nastave u predstojećoj školskoj godini“, poruka je roditelja.

Stoga s ciljem boljeg i jasnijeg definiranja mjera koje će vrijediti u izvanrednim okolnostima pandemije Udruga roditelja Naša djeca 2014 zahtijeva sljedeće:

  1. Očitovanje epidemiologa o okolnostima pod kojima se provodi samoizolacija učenika, s posebnim naglaskom na uvjete koji iziskuju testiranje na virus
  2. Očitovanje obiteljskog liječnika o simptomima zbog kojih se dijete treba podvrgnuti liječničkom pregledu te zbog kojih dijete treba opravdano izostati s nastave,
  3. Izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu,
  4. Poštivanje, bez izuzetka, instrukcije vezane za osiguranje propisanih higijenskih uvjeta u školama,
  5. Dostavljanje podataka iz evidencije škola o broju zaprimljenih izjava roditelja koji žele da njihova djeca pohađaju nastavu na daljinu,
  6. Nastavu na daljinu organizirati isključivo u uvjetima opće karantene, u skladu s rezultatima Peticije za povratak djece u školske klupe provedene među roditeljima u kolovozu 2020. godine.

Nakon objavljenih Instrukcija Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Udruga je, radi njihovog boljeg pojašnjenja, uputila Javni poziv za sastanak predstavnicima relevantnih institucija i organizacija na području HNŽ-a.

„Jedino je Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a iskazao spremnost za razgovor, te će se tim povodom uskoro održati sastanak kojeg ćemo blagovremeno najaviti. Koristimo se ovom prigodom kako bismo ponovili poziv Udruge i pozvali na razgovor Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, Pedagoški zavod Mostar, Zavod za školstvo Mostar, Aktiv ravnatelja HNŽ-a, Sindikat učitelja HNŽ-a i to sve s namjerom pojašnjenja Instrukcija o organizaciji nastave i ponuđenih modela održavanja nastave u HNŽ-u“, poruka je roditelja.

Cilj im, kako su naveli, je da se svi sudionici nastavnog procesa što bolje prilagode uvjetima pandemije i sačuvaju zdravlje u školskoj godini 2020./2021.

Liječnica Borislava Šarić, članica Udruge koja se medijima obratila u svojstvu majke  četvero djece, stavila je poseban naglasak na samoizolaciju svih učenika ako je jedan pozitivan, govoreći da je to besmisleno i uskoro će djeca završiti na online platformi i nastat će kaos.

Krajnje je vrijeme, navela je, da se prestanemo fiksirati na brojeve. Kaže kako se javnost fiksirali na brojeve zaraženih da svi živimo u strahu.

"Ne znam što s brojkama dobivate i što to znači, ali školu ne treba zaustaviti. S obzirom na okolnosti u koje su nas doveli, a doveli su nas da s djecom u školu polazimo 'pet do dvanaest', a masa stvari nije riješena onda možemo razmotriti i tu opciju odgode'', rekla je Šarić odbijajući potencijaqlnu mogućnost da se odgodi početak školske godine.

Istaknula je kako bi ona osobno naglasak stavila na epidemiološke odredbe. Koliko sam ja upoznata s njima, veli, ako je jedan učenik pozitivan cijeli razred ide u samoizolaciju.

Preporučuila je da se  treba razmisliti o promjeni tog pravila, jer ćemo, smatra, u vrlo kratkom roku završiti na platformi i na online nastavi.

''Tako će se povećati pritisak na obiteljsku medicinu i zdravstveni sustav a samim tim i na Zavod koji će biti u većem trošku, jer će veći broj roditelja morati otići na bolovanje jer neće imati gdje ostaviti dijete uzrasta šest, sedam ili osam godina'', istaknula je.

Dnevnik.ba