Article_Top_970x250

Rouhani se ispričao Zelenskom, ukrajinski predsjednik traži odštete za obitelji žrtava

pad boeinga

Rouhani se ispričao Zelenskom, ukrajinski predsjednik traži odštete za obitelji žrtava

sij 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Iranski predsjednik Hassan Rouhani razgovarao je telefonom s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, a tom prilikom je u ime Irana uputio ispriku zbog nesreće u kojoj je greškom oboren putnički avion Ukrainian Airlinesa.

U priopćenju iz Ureda predsjednika Ukrajine navedeno je kako je Zelenskij obavio telefonski razgovor s iranskim predsjednikom Rouhanijem. 

Tema razgovora bila je obaranje putničkog aviona Ukrainian Airlinesa, za koji je potvrđeno da ga je greškom oborio iranski protuzračni sustav.

"Rouhani je izrazio sućut ukrajinskom narodu i obiteljima poginulih žrtava. Ispričao se u ime Irana zbog tragedije u kojoj je poginulo 176 ljudi i u potpunosti priznao da je tragedija uzrokovana pogrešnim postupcima njegove zemlje", piše u priopćenju.

Navedeno je kako će odgovorni za obaranje aviona kazneno odgovarati, a Zelenskij je zatražio da se u najkraćem roku isporuče tijela poginulih ukrajinskih državljana poginulih u padu aviona.

Naglašeno je također kako će Iranu biti proslijeđena nota s uvjetima oko isplate odštete obiteljima žrtava.

Generalni stožer Irana potvrdio je jutros da je putnički avion Ukrainian Airlinesa oboren "ljudskom greškom" dok je nadlijetao "osjetljivu vojnu točku". 

Avion Boeing 737 ukrajinske aviokompanije Ukrainian Airlines, koji je trebao letjeti prema Kijevu, pao je 8. siječnja nedugo nakon polijetanja s aerodroma "Imam Khomeini" u Teheranu. Nitko od 176 putnika i članova posade nije preživio. 

Prije obaranja ukrajinskog aviona, iranska Revolucionarna garda izvela je napade na američke baze u Iraku, u znak osvete za ubojstvo iranskog generala Qassema Soleimanija, koji je nešto prije ubijen u američkom napadu u blizini aerodroma u Bagdadu.

Dnevnik.ba