Article_Top_970x250

Sabina Ćudić objavila šokantne snimke zlostavljanja u Zavodu Pazarić

foto

Sabina Ćudić objavila šokantne snimke zlostavljanja u Zavodu Pazarić

stu 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: N1

Na današnjoj press-konferenciji u Zastupničkom domu PFBiH zastupnica Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke ozljedei pogoršano psihičko stanje.

"Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtjev za hitnom smjenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Zastupničkog doma PFBiH uslijed nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se danas Parlament i javnost upoznti s dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Dio dokaza javnosti je poznat i kroz službeni zapisnik Porezne uprave FBiH o zlouporabi sredstava namijenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o opsegu tragedije koja se događa ovoj djeci", navela je Ćudić.

Poručila je da je neophodno da se danas Zastupnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrješenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva.

"Tužiteljstvo mora ubrzati istražne radnje. Danas ću u proceduru uputiti usvajanje sljedećih zaključaka: Hitno zaustavljanje zlostavljanja djece i svih štićenika zavoda; Izrada kodeksa postupanja sa štićenicima; Redovne nenajavljene inspekcije; Izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rješenja; Da Ministarstvo rada i socijalne politike u suradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje liječnički tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne liječničke preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o provedenim mjerama“, rekla je Ćudić.

Dnevnik.ba