Article_Top_970x250

SAD i Iran razmijenili zarobljenike

rijedak čin suradnje

SAD i Iran razmijenili zarobljenike

pro 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

SAD i Iran razmijenile su zatvorenike, što je rijedak čin suradnje dvije države čiji su se međusobni odnosi pogoršali od dolaska Donalda Trumpa na mjesto predsjednika.

Trump je danas objavio da se američki student kineskog porijekla Xiyue Wang vraća kući nakon što je razmijenjen s iranskim zarobljenikom. Američki student proveo je u zatvoru u Iranu tri godine nakon što je optužen za špijunažu.

Iranski dužnosnik rekao je da je Iranac Masoud Soleimani oslobođen iz pritvora u SAD-u.

Švicarska je bila posrednik u razmjeni zarobljenika, a iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif dočekao je Soleimanija u Zurichu, javila je IRNA.

U priopćenju iz Bijele kuće ne spominje se oslobađanje Soleimanija, ali se Trump zahvalio Vladi Švicarske na pomoći u pregovorima.

"Oslobađanje zarobljenih Amerikanaca je od suštinskog značaja za moju administraciju i nastavit ćemo raditi da dovedemo kući sve nepravedno zatvorene sunarodnjake", rekao je Trump.

Wang, američki državljanin i student završne godine na Univerzitetu Princeton, provodio je istraživanje za svoju disertaciju u Iranu 2016. godine kada je priveden i optužen za špijunažu.

On je 2017. godine osuđen na 10 godina zatvora.

Dnevnik.ba