Article_Top_970x250

SAD: Peking da poštuje visoki stupanj autonomije Hong Konga

upozorenje

SAD: Peking da poštuje visoki stupanj autonomije Hong Konga

kol 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: HINA

Sjedinjene Države su jako zabrinute zbog paravojnih kretanja na granici s Hong Kongom i pozivaju Kinu na poštivanje "visokog stupnja autonomije" bivše britanske kolonije, naveo je u srijedu američki State Department.

"Oštro osuđujemo nasilje i zahtijevamo od strana da dokažu suzdržanost, ali ostajemo odlučni u podršci slobodi izražavanja i slobodi mirnih okupljanja u Hong Kongu", rekao je glasnogovornik američke diplomacije. "Kategorički odbacujemo lažne optužbe prema kojima strane snage stoje iza prosvjeda", dodao je.

Američki predsjednik Donald Trump je potvrdio u utorak, na temelju informacija američkih obavještajnih službi, da se kineska vojska raspoređuje na granici s poluautonomnom regijom, kao što se vidi na video snimkama koje su objavili službeni kineski mediji.

"Svi bi trebali ostati mirni i sigurni", dodao je i ponovio želju da se pronađe mirno rješenje bez krvoprolića.

Kineski državni medij Global Times izvijestio je ovaj tjedan kako se kineska policija okupila u Hong Kongu susjednom gradu Shenzhenu izgleda radi vježbi.

State Department je prvi puta u srijedu uputio jasno i precizno upozorenje kineskim vlastima.

"Sjedinjene Države oštro opominju Peking da poštuje svoje obveze iz zajedničke kinesko-britanske deklaracije kako bi omogućile Hong Kongu visoki stupanj autonomije", inzistirao je glasnogovornik. Upućivanje na "visoki stupanj autonomije" i temeljni tekst spominju se tri puta u američkoj izjavi.

Kinesko-britanska deklaracija iz 1984. regulirala je vraćanje Hong Konga Kini 1997. ali pod načelom "jedne zemlje, dva sustava", a taj posebni status trebao bi ostati na snazi 50 godina. On nalaže da regija uživa visoki stupanj autonomije, osim u pitanjima vanjskih poslova i obrane, a ima svoj sudski, zakonodavni i izvršni sustav.

State Department je dodao da "podržava Kinu i sve strane u Hong Kongu u traženju rješenja koje poštuje slobode stanovnika Hong Konga i visoki stupanj autonomije Hong Konga".

"Prosvjedi u tijeku u Hong Kongu održavaju osjećaj stanovnika i njihove duboke i legitimne zabrinutosti zbog erozije autonomije Hong Konga", zaključuje State Department.

Dnevnik.ba