Article_Top_970x250

Sattler: EU najavila paket pomoći od 80,5 milijuna eura za BiH

šef izaslanstva eu u bih

Sattler: EU najavila paket pomoći od 80,5 milijuna eura za BiH

tra 05, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Zemlje EU pomoći će BiH u borbi protiv koronavirusa i do polovice travnja očekuje se prva isporuka respiratora, a podržat će i oporavak gospodarstva, izjavio je šefa Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler.

Sattler je za Srnu istaknuo da je da je u ovakvoj situaciji važno raditi zajedno i da je EU najavila paket pomoći od 80,5 milijuna eura za BiH. 

- Paket uključuje sedam milijuna eura za žurne medicinske potrebe, ugovor za prva dva milijuna eura već smo potpisali s našim partnerom UNDP-om. Ova pomoć već pristiže u BiH - rekao je Sattler.  

Prema njegovim riječima, ovog tjedna su podijelili 7.500 testova na koronavirus županijskim bolnicama u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Zavodu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjoj Luci, kao i 15.000 vizira za zdravstvene radnike u cijeloj BiH.

- Već u prvoj polovici ovog mjeseca očekujemo prvu isporuku respiratora - , dodao je Sattler.

Sattler je istaknuo da će EU, osim zdravstvenom sektoru u BiH, pomoći i gospodarstvu, te dodao da će 73 milijuna eura unutar paketa pomoći biti dodijeljena za socioekonomski oporavak.

- Fokus će biti na očuvanju radnih mjesta u firmama koje su najviše pogođene, poput onih u sektoru turizma i transporta - pojasnio je. Ukazao je i na poziv BiH da se priključi aktivnostima Unije u nabavi medicinske opreme, u kojima države članice zajednički sudjeluju kroz interne mehanizme EU, da bi zemlje u regiji mogle lakše nabaviti neophodnu medicinsku opremu.

- Vrlo mi je drago i da je BiH odlučila pridružiti se inicijativi Transportne zajednice i CEFTA-e za zelene prioritetne trake, čiji je cilj da ubrza isporuku neophodne robe regiji- istaknuo je Sattler.

Ocijenio je da su političari u BiH u protekla tri tjedna pokazali jedinstvo i efikasnost, kao i to da mogu postići dogovore i poduzeti korake u krizi poput ove, u što su mnogi prije mjesec dana možda i sumnjali.

- Imam dojam da rade naporno na tome da utvrde potrebe, primarno u zdravstvenom, ali i u ekonomskom sektoru. Ali moramo imati na umu da ova pandemija još nije dostigla svoj vrhunac u BiH - rekao je Sattler.

Ukazao je da su nadležne vlasti u BiH poduzele niz bitnih mjera, budući da je vrijeme od presudne važnosti, ali da se mora održavati ravnoteža između mjera i poštivanja osnovnih sloboda i ljudskih prava.

- Situacija je ozbiljna i zahtijeva solidarnost, suradnju i odgovornost svih, kako građana, tako i političkih lidera. Prilično sam ohrabren dosadašnjom visokim razinom suradnje i koordinacije koju su vlasti u BiH pokazale tijekom proteklih tjedana, usprkos nekoliko manjih poteškoća -  rekao je Sattler.

Dodao je da se nijedna zajednica ili grad, kao ni zemlja, ne mogu sami izboriti protiv ovog virusa.

Sattler je ocijenio da je koordinacijsko tijelo BiH napravilo odlučne korake, dok se vlasti na svim razinama potrudile da zbog općeg dobra nesuglasice ostave po strani.

- Ono što je bilo vrlo pozitivno jest zajedničko obraćanje članova Predsjedništva BiH građanima. Sada se moramo pobrinuti da se ovaj dobar posao i suradnja nastave - poručio je Sattler.

Komentirajući činjenicu da je Vijeće ministara BiH usvojilo proračun za ovu godinu koji je planiran prije epidemije koronavirusa, Sattler je rekao da je ovoj krizi važno da BiH ima "mjerodavan proračun koji se može iznijeti sa svim zahtjevima".

- U tom smislu, proračun koji je isplaniran na godišnjoj osnovi se treba prilagoditi krizi prouzrokovanoj koronavirusom. Nadam se da će već početkom narednog tjedna članovi Predsjedništva BiH postići dogovor o proračunu- rekao je Sattler. 

Sattler je građane BiH, sve razine vlasti i dužnosnike pozvao na jedinstvo i solidarnost.

- U ovoj situaciji vrlo je važno da radimo zajedno, surađujemo i budemo solidarni. EU je i u prošlosti bila uz vas u teškim situacijama, kao što je to bio slučaj nakon poplava 2014. Tako je i danas. U ovome smo svi zajedno. I samo zajedno možemo pobijediti ovu pošast - poručio je Sattler.  

Dnevnik.ba