Article_Top_970x250

Schumacherov liječnik poručio: Nisam čarobnjak niti izvodim čuda...

poručio da on "ne eksperimentira"

Schumacherov liječnik poručio: Nisam čarobnjak niti izvodim čuda...

lis 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via 24sata.hr

Nakon što je Michael Schumacher (50) prebačen u bolnicu u Parizu, priča o liječenju matičnim stanicama odjeknula je poput bombe. Sada se o svemu oglasio i francuski liječnik, te poručio da on "ne eksperimentira"

Nisam čarobnjak i ne izvodim nikakva čuda, rekao je novi liječnik Michaela Schumachera (50), Philippe Menasche.

Sedmerostruki svjetski prvak Formule 1 je na liječenju u Parizu, a kada se otkrilo da je prebačen u novu bolnicu, krenula je priča o gotovo čudotvornim moćima njegovog novog liječnika Menaschea. Naime, brojni strani mediji su tvrdili da je Schumacher podvrgnut terapiji matičnim stanicama i da mu ona daje velike šanse za oporavak. 

Međutim, 24 sata je odmah konzultirao hrvatskog neurokirurga prof. dr. sc. Darka Chudyja, kojega su kontaktirali da pomogne legendarnom vozaču. On nam je rekao da su šanse za oporavak minimalne, a s njim se složila i Matilde Leonardi, jedna od vodećih talijanskih stručnjakinja za to područje medicine.

- Ne postoji eksperimentalna terapija matičnim stanicama koja bi imala pozitivan učinak na pacijente u stanju minimalne svjesnosti poput Michaela Schumachera - rekla je Leonardi prije pola mjeseca, a sada je njezine riječi potvrdio i kardiokirurg, prof. Philippe Menasche.

- Nisam čarobnjak i ne izvodim nikakva čuda. Moj tim i ja ne eksperimentiramo. Taj termin koji se spominje mi uopće ne koristimo i on se kosi s onime što medicina za nas jest - rekao je Menasche u intervjuu La Repubblici.

- Nakon medijskih napisa naš je odjel pao u prvi plan. Dogodila se eksplozija pozornosti, ali situacija se  već normalizirala. Svi su me dolazili tražiti, ali ja ne radim nikakve eksperimente. Što se tiče matičnih stanica još uvijek znamo jako malo, iako je medicina u posljednjih 20 godina dosta napredovala - dodao je.

Potvrdio je tako riječi talijanske liječnice Leonardi koja je nakon vijesti o terapiji kojoj je navodno podvrgnut Schumacher i sama dobila brojne upite i zahtjeve od pacijenata.

- Jutros sam primila dva poziva rodbine dva pacijenta koje su željeli da im djeca dobiju istu terapiju kao i Schumacher. Objašnjavala sam im da ne znam ništa o postojanju takvog tretmana. Kad se šire takve vijesti, riskiramo obmanu oboljelih i njihovih najmilijih, prenose 24sata.

Odgovornost je liječnika, ali i medija spriječiti da se to dogodi - rekla je talijanska liječnica koja u tom trenutku nije znala zbog čega njene francuske kolege ne izađu u javnost s informacijom i potvrde da nema nikakvog misterioznog lijeka kojim bi se Schumacher mogao izliječiti.

Dvadesetak dana nakon njenog istupa, javio se poznati francuski kirurg i opovrgnuo sva nagađanja o eksperimentalnoj terapiji.

Dnevnik.ba