Article_Top_970x250

SDA: Od Handkea je gori samo Kusturica

'izdao narod i vjeru'

SDA: Od Handkea je gori samo Kusturica

pro 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Vodeća bošnjačke Stranka demokratske akcije (SDA) u utorak je civilizacijskim sunovratom ocijenila odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu negatoru genocida i pokloniku Slobodana Miloševića navodeći da je od njega gori samo Emir Kusturicu budući je kako tvrde u proteklom ratu 'izdao narod i vjeru' u vremenu genocida nad Bošnjacima.

"Dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu predstavlja civilizacijski i etički sunovrat Nobelovog odbora, kojim se svrstao na stranu negatora genocida'', priopćeno je iz Stranke SDA, prenosi Hina.

Priopćenje kaže kako se Handke 'stavio na stranu nasilnika, pravdajući ratne zločince i negirajući zločine koji su zgrozili civilizirani svijet'. 

"Takvim stavovima Handke je izdao ljudskost, istinu i pravdu i tradiciju europskog humanizma", istaknuto je u priopćenju. 

U njegovu obranu stao je bosanskohercegovački i srbijanski redatelj Emir Kusturica za kojega su naveli kako je izdao vlastiti narod i vjeru. 

"Izdaja Kusturice je gora i kompletnija. On je izdao i svoj narod, rodbinu, susjede, prijatelje, vjeru i grad u kojem je odrastao. Učinio je to u vremenu genocida nad Bošnjacima", navodi SDA.

Navode kako je Kusturica iz Beograda promatrao rušenje tisuće džamija, urbicid nad Sarajevom, otvaranje konc-logora, masovna silovanja i pokolje desetina tisuća nevinih muslimana. 

"Izdaju je u tim crnim vremenima zakitio i promjenom vjere i imena. Nema nagrade i priznanja koje može Petera Handkea i Nemanju Kusturicu podići s moralnog dna kojem po vlastitom izboru pripadaju i koje zaslužuju", stoji u priopćenju. 

U utorak je u Stockholmu uručeno priznanje za književnost Peteru Handkeu, a pred Kraljevskom akademijom organizirani su prosvjedi protiv te odluke zbog toga što je ovaj austrijski književnik gtijekom rata podupirao Slobodana Miloševića i negirao genocid u Srebrenici.

Dnevnik.ba