Article_Top_970x250

SDA ponovo traži da se HNŽ otvori za prijem novih migranata

novi pritisci

SDA ponovo traži da se HNŽ otvori za prijem novih migranata

pro 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Izaslanica SDA u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Alisa Hajdarović ocijenila je neprihvatljivim da se MUP HNŽ i Klub Hrvata u Skupštini HNŽ stavljaju iznad države, a povodom nedavnih priopćenja za javnost u kojima odbacuju izjave ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac u vezi s Centrom 'Salakovac' i smještajem migranata.

Hajdarović podsjeća autore spomenutih priopćenja da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, na čijem čelu je ministrica Semiha Borovac, upravlja Centrom Salakovac, te da je u isključivoj nadležnosti Ministarstva i ministrice Borovac da raspolaže i popunjava kapacitet tog centra, u skladu s ovlastima.

- Centar Salakovac, kojim upravlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uz značajnu pomoć domaćih i međunarodnih partnera, pozitivan je primjer načina funkcioniranja prihvatnog centra u kojem je pored smještaja i ishrane na bazi tri obroka dnevno osigurana i primarna zdravstvena zaštita, vakcinacija djece, neformalan vid obrazovanja kroz učenje jezika...- navodi izaslanica u Domu naroda Federalnog parlamenta u priopćenju za javnost.

Hajdarović, istovremeno, upozorava kako se institucije Županije ne mogu stavljati iznad državnih institucija i ministarstava.

- U priopćenju ministarstva MUP-a HNŽ kaže se da 'ne dolazi u obzir dovođenje migranata u Salakovac'. Pozivam ministra MUP-a HNŽ da se informira, ukoliko ne zna, koje su nadležnosti MUP-a HNŽ, a koje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH - navodi ona.

Citirajući Ustav ove zemlje, ministar Grubeša je danas jasno naznačio kako se ilegalni migranti ne mogu smjestiti u bilo koju lokalnu zajednicu ili županiju bez ranijeg odobrenja tih razina vlasti.

Također, bilo bi zanimljivo čuti zašto se kadrovi SDA toliko trude na prostor HNŽ-a dovesti veći broj migranata, odnosno, što sa takvim postupcima žele napraviti ili izazvati? 

Dnevnik.ba