Article_Top_970x250

SDA: Republiku BiH želimo od 2009.

priopćenje iz stranke

SDA: Republiku BiH želimo od 2009.

ruj 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na adresu SDA i danas pristižu brojne osude zbog usvojene Deklaracije koja između ostalog dugoročno predviđa izmjene Ustava, i drugačije uređenje države. Iako je predsjednik stranke Bakir Izetbegović na Kongresu naznačio kako nešto tako neće biti moguće bez suglasnosti političkih predstavnika druga dva naroda - SDA je optužena za grubo narušavanje Dejtona. Dnevnik.ba

Sve što je o ustavnoj reformi u BiH napisano u Programskoj deklaraciji SDA usvojenoj na Kongresu, stajalo je i u programskim deklaracijama usvojenim na kongresima SDA 2009. i 2015. godine, priopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije.

Iz stranke se pitaju zašto su se iz Republike Srpske i susjedne Srbije baš sada sjetili da dovedu u pitanje nešto što je već desetljećima jasan stav SDA i legitiman politički cilj.

- Odbacujući neosnovane napade i pritiske, istovremeno podsjećamo i na deklaraciju sabora SNSD-a, u kojoj su kao cilj iznijeli odcjepljenje RS-a, kao i na deklaraciju SNS-a iz 2013. u kojoj su kao cilj iznijeli pripajanje RS-a Srbiji. Upravo su te dvije deklaracije, u kojima se najavljuju napadi na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kroz jednostrana narušavanja Dejtona, najveće prijetnje miru i stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu. Ovdje se očigledno radi o tome da neki žele da imaju pravo otvoreno zagovarati jednostrana narušavanja Dejtona, kroz najave odcjepljenja ili formiranja novih entiteta, a nas pritiscima pokušavaju ušutkati, kada tražimo legalne ustavne reforme i legitiman cilj – državu ravnopravnih građana - navodi se u priopćenju, koje prenosi Interview.ba.

Iz SDA tvrde da nikome ne prijete, niti misle do svog cilja  - Republike Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana - doći neustavnim, jednostranim i nelegalnim potezima.

- Važeći Ustav BiH nalaže da je za ustavnu reformu potrebna dvotrećinska i entitetska većina, u Parlamentarnoj skupštini BiH, i to je jedini put za promjenu uređenja BiH, što SDA savršeno razumije. Istovremeno, vjerujemo da će vremenom sve više ljudi širom BiH, među svim narodima, shvatiti da je najbolje da BiH bude uređena, po ugledu na razvijene zemlje EU, kao država ravnopravnih građana. Radit ćemo, sa svim političkim snagama koje imaju istu viziju BiH, na promoviranju i jačanje te ideje, sve dok u Parlamentarnoj skupštini BiH ne budemo imali potrebnu dvotrećinsku i entitetsku većinu - priopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

Podsjećamo, na adresu SDA i danas pristižu brojne osude zbog usvojene Deklaracije koja između ostalog dugoročno predviđa izmjene Ustava, i drugačije uređenje države. Iako je predsjednik stranke Bakir Izetbegović na Kongresu naznačio kako nešto tako neće biti moguće bez suglasnosti političkih predstavnika druga dva naroda - SDA je optužena za grubo narušavanje Dejtona.

Dnevnik.ba

Tagovi: