Article_Top_970x250

SDA: Tegeltija treba podnijeti ostavku ili biti smijenjen

"licemjerno moralizira"

SDA: Tegeltija treba podnijeti ostavku ili biti smijenjen

lip 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: SDA

Umjesto što licemjerno moralizira, optužuje SDA za tobožnji pritisak na pravosuđe i brani kompromitiranu glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija bi trebao podnijeti ostavku ili biti smijenjen, navodi se u saopćenju SDA.

Dodaju da je razumljivo da Tegeltija brani tužiteljicu Tadić, "jer ga je ona sačuvala od procesa u aferi 'Potkivanje', u kojoj je kompletna bh. javnost mogla vidjeti snimku i način rada predsjednika VSTV-a". 

U priopćenju se navodi da je poražavajuće da Tegeltija nikada zbog toga nije procesuiran.

- I to je jedan od razloga zbog kojih je veliki dio javnosti izgubio povjerenje u dio pravosuđa kojim rukovode Tegeltija i Tadić. Tegeltija je posljednja osoba koja može govoriti o nezavisnom pravosuđu, jer je upravo on pravosudne institucije stavio u službu politike SNSD-a, a što je i javno potvrdio kada je prisustvovao Dodikovom skupu u Istočnom Sarajevu organiziranom s ciljem da se derogira Ustavni sud, ističu iz SDA.

Jedini „pritisak“ koji SDA pravi prema pravosuđu, kako kažu,  jest njihov zahtjev da se striktno primjenjuje zakon, bez izuzetka procesuiraju sva kaznena djela i da se procesi vode u svakom dijelu BiH.

- Ne mogu Tužiteljstvo BiH i SIPA-a biti nadležni samo na teritorijima na kojima u većini žive Bošnjaci. Naš 'pritisak' ogleda se i u tome da od pravosuđa tražimo da ne bude privilegiranih i nedodirljivih, kao i da ne bude afera i montiranih političkih optužnica koji podrivaju vjeru građana u pravosudni sustav, kažu iz SDA u priopćenju za javnost.

Dnevnik.ba