Article_Top_970x250

SDP BiH: Projekt izgradnje Bloka 7 nesposobna Novalićeva Vlada ne smije dovršavati na kraju mandata

priopćenje

SDP BiH: Projekt izgradnje Bloka 7 nesposobna Novalićeva Vlada ne smije dovršavati na kraju mandata

kol 19, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Iz onoga što su poslali Parlamentu jasno je samo da su povećali cijenu koštanja garancije za 38 milijuna KM i da su promijenili uvjete kredita, koji su sada uvelike nepovoljniji i skuplji. Iako je od Fadila i njegove SDA svite, mislimo da je ovo previše.

Socijaldemokratska partija BiH smatra potpuno neprihvatljivim pokušaj Vlade Federacije BiH da, duboko u sudačkom vremenu svog mandata, pokuša osigurati suglasnost za konačni ugovor o gradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla.

- Ovaj generacijski projekt bio je doveden do slične faze još u mandatu Vlade koju je predvodio SDP BiH. Tada smo smatrali da nema smisla provoditi postupak do kraja i tako nekoj novoj Vladi vezati ruke. Sada to, međutim, radi Vlada Fadila Novalića i još traži suglasnost Parlamenta praktično na neviđeno!?

Podsjećamo kako su Novalić i njegovi ministri ovaj projekt prvu godinu mandata kriminalizirali, pa onda dvije godine revidirali, a na kraju mijenjali i sada poslali na neviđeno da im Parlament FBiH daje suglasnost za njihov nerad i nesposobnost - navode iz SDP BiH, prenosi NAP.

Kako vjerovati ljudima, koji su uspjeli sve gotove projekte upropastiti, započeli, pa stali i nemaju pojma kako ih ponovno pokrenuti, kao što je slučaj kod gradnje HE Vranduk ili dionice autoputa Počitelj-Međugorje?

- Iz onoga što su poslali Parlamentu jasno je samo da su povećali cijenu koštanja garancije za 38 milijuna KM i da su promijenili uvjete kredita, koji su sada uvelike nepovoljniji i skuplji. Iako je od Fadila i njegove SDA svite, mislimo da je ovo previše.

Ne ulazeći u motive i razloge ovolike žurbe, smatramo krajnje nekorektnim da ovaj kapitalni projekt ova nesposobna Vlada i menadžment Elektroprivrede BiH ostave nekom drugom nakon izbora u listopadu da čisti i riješi ono što su oni pokvarili.

Nakon potpisivanja ugovora, bit će kasno bilo što popravljati. Stoga vas pozivamo da ništa ne dirate i da ostanete do kraja ono što i jeste, nesposobna vlada koja nije ništa bila u stanju uraditi.

Da ne bilo kakve sumnje, mi, u SDP-u, ostajemo u potpunosti posvećeni realizaciji izgradnje Bloka 7, koja je i započeta u našem mandatu - ističu iz te stranke.

Pozivaju Vladu i EPBiH da Parlamentu dostave kompletnu dokumentaciju, sa svim izmjenama koje su napravili u projektu i ostave prostor novoj Vladi, koja će i biti odgovorna za gradnju, da dovede postupak do kraja.

Dnevnik.ba

Tagovi: