Article_Top_970x250

SDP BiH: Sebija Izetbegović je prijetnja pacijentima

PREKRŠILA HIPOKRATOVU ZAKLETVU

SDP BiH: Sebija Izetbegović je prijetnja pacijentima

stu 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Rat priopćenjima na relaciji SDP-a, direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, te Kluba SDA u Parlamentu FBiH nastavio se i danas. SDP se i danas oglasio nakon što su im na jučerašnje priopćenje odgovorili iz KCUS-a i Kluba SDA.

Naime, prvo se jučer oglasio SDP te pozvao Izetbegović da podnese ostavku, priopćivši da "time što ne dozvoljava liječenje jednog djeteta u ovoj ustanovi, direktno krši Hipokratovu zakletvu, za koju se nadamo da je nekad položila".

Nakon toga je reagirao Klub SDA poručivši SDP-u da "ovakvim prijetnjama i unošenjem straha među doktore, ugrožava se cjelokupan zdravstveni sistem, a time i zdravlje tisuću pacijenata".

Reakcija je stigla iz KCUS-a s porukom da se SDP svrstao u red onih koji doprinose prijetnjama.

SDP danas u priopćenju izražava iznenađenost što u zaštitu Sebije Izetbegović javno nije stao još i Medicinski fakultet u Sarajevu.

Ističu da je poznato da je Medicinski fakultet u Sarajevu treća najistaknutija institucija koju je, "de facto, privatizirao bračni par Izetbegović, pa stoga čudi izostanak priopćenja koje je i u njihovo ime napisala direktorica Izetbegović, kao što je to učinila ispred UKCS i Kluba SDA".

"Ovim putem želimo vrlo kratko odgovoriti na oba jučerašnja priopćenja direktorice Izetbegović. Ustrajavanje na argumentaciji da je pod njenom upravom došlo do značajnih ušteda na UKCS-u, samo je potvrda da su trenutnoj upravi UKCS od kvalitetne usluge i brige za pacijente važnije brojke i novac. Građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine je poznato da su navedene uštede nastale upravo "preko leđa" pacijenata, koji bivaju prinuđeni da kupuju osnovne medicinske potrepštine i lijekove koje im kao zdravstveno osiguranim osobama treba osigurati UKCS prilikom liječenja. Upravo takva politika dovela je do ugrožavanja zdravlja i života pacijenata", poručili su iz SDP-a.

Navode i kako smatraju da je jedan život sugrađana vrjedniji od svih 'ušteđenih' milijuna koji su izvučeni iz džepova građana, a naročito životi naše djece.

"Što se tiče teze o strahu uposlenika UKCS od nasilja pacijenata, općepoznata je činjenica da uposlenici UKCS iznad svega i jedino strahuju od svoje direktorice, koja je uvela apsolutnu strahovladu i jednoumlje na ovu instituciju, po receptu prenesenom iz SDA. Konačno, nije prikladno da zahtjev za priznavanjem statusa službenih lica medicinskim radnicima dolazi iz usta osobe koja je taj status već obilato uživala, vozikajući se po Bosni i Hercegovini u službenom automobilu Predsjedništva BiH pod policijskom pratnjom", priopćeno je iz SDP-a, prenosi Klix.

Dnevnik.ba