Article_Top_970x250

SDP BiH: SIP i SDA opstruiraju održavanje izbora

priopćenje

SDP BiH: SIP i SDA opstruiraju održavanje izbora

svibnja 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ukoliko SIP BiH ne započne provoditi sve procedure koje su propisane zakonom, SDP BiH će pozvati na prosvjede ispred Središnjeg izbornog povjerenstva građane i sve druge političke stranke koje se ne boje održavanja izbora.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine putem priopćenja je kazala da Središnje izborno povjerenstvo i SDA opstruiraju održavanje izbora. Oni izražavaju protivljenje prijedlogu SDA za odgodom lokalnih izbora predviđenih za 4. listopada 2020. godine.

"SIP BiH i SDA, u strahu od gubitka prije svega vlasti u Sarajevu, ali i brojnim drugim sredinama, na sve načine pokušavaju uskratiti građanima pravo da biraju i budu birani. Prvi korak je bio lažna zabrinutost za nemogućnost održavanja izbora u vrijeme pandemije. Nakon što su vidjeli da se u cijelom svijetu i regiji održavaju izbori, Bakir Izetbegović je vršio pritisak na SIP BiH da nezakonito otkaže izbore", stoji u saopštenju.

SDP navodi da je na sceni "udruženi pokušaj SDA i SIP-a da se pod krinkom neusvojenog proračuna i neprovođenja izbornih procedura otkažu lokalni izbori."

"Podsjećamo SDA i Halida Genjca, da i 2012. godine nije bio usvojen proračun BiH u vrijeme raspisivanja izbora, ali sve procedure su se redovno provodile. SDP BiH zahtijeva sljedeće:

- Središnje izborno povjerenstvo BiH treba odmah početi provoditi procedure prijava stranaka i kandidata za izbore i sve ostale obveze propisane zakonom.

- Većina u Parlamentarnoj skupštini BiH treba predložiti proračun BiH, kako bi isti bio što skorije razmatran i usvojen.

- OHR u skladu sa svojim ovlastima mora stati u zaštitu ustavnog prava građana da biraju i budu birani te, ukoliko PS BiH ne usvoji proračun, osigurati financiranje provođenja izbora u BiH", navodi u priopćenju SDP.

"Jasno je da oni žele od svih lokalnih zajednica napraviti slučaj Mostar, kao što su ga napravili sa Vladom FBiH koja već 20 mjeseci nije formirana, kao ni vlade u HNŽ i HBŽ. Pozivamo SIP BiH da izvrši svoju zakonom propisanu obaveze i u ponedjeljak, 18. svibnja, donese sve potrebne akte i propiše rokove kako bi se izbori mogli održati 04. listopada, kako to Ustav i zakon predviđaju", navode iz SDP-a.

Ukoliko to ne učine, SDP BiH će razmotriti pravne procedure podnošenja kaznenih prijava kao i pokretanja smjene članova SIP-a jer odbijaju provesti Izborni zakon BiH i ugrožavaju ustavno pravo građana da biraju i budu birani.

Također, priopćeno je, ukoliko SIP BiH ne započne provoditi sve procedure koje su propisane zakonom, SDP BiH će pozvati na prosvjede ispred Središnjeg izbornog povjerenstva građane i sve druge političke stranke koje se ne boje održavanja izbora.

Dnevnik.ba

Tagovi: