Article_Top_970x250

Sinovi Hercegovine posvetili pjesmu Kati Šoljić i nazvali je "Vukovarska slavna mati"

povodom obljetnice pada vukovara

Sinovi Hercegovine posvetili pjesmu Kati Šoljić i nazvali je "Vukovarska slavna mati"

stu 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Tekst pjesme, koja je izašla povodom 28. obljetnice pada grada heroja - Vukovara, potpisuje Marija Dubravac, a glazbu Ivan Ćuže.

Etno glazbena skupina ''Sinovi Hercegovine'' iz Širokog Brijega objavila je pjesmu ''Vukovarska slavna mati'' posvećenu Kati Šoljić - vukovarskoj majci hrabrosti koja je u Domovinskom ratu izgubila četvoricu sinova.

Tekst pjesme, koja je izašla povodom 28. obljetnice pada grada heroja - Vukovara, potpisuje Marija Dubravac, a glazbu Ivan Ćuže. Kata Šoljić rođena je 1922. godine u Vukšiću Donjem kod Brčkog, a preminula je u Zagrebu 8. srpnja 2008. godine.

Najstariji sin Niko ubijen je u Srijemskoj Mitrovici, za njim ostala tri sina sa svojim obiteljima. Mijo je ubijen u kukuruzištu, u Srijemskim Čakovcima od ''komšijine'' ruke, a do jučer su zajedno radili. Ivo, zapovjednik Mitnice, nestao je u proboju u Dunavu.

Za njim ostalo je troje malodobne djece. Mato je ubijen u napadu na vojarnu. U ratu bili su i kći Marija i zet Stjepan Barišić, zet Ivan Vukojević, unuci Zoran, Franjo, Anto i Toni. Kći Marija sa svojom obitelji prošla je teško zatočeništvo Srijemske Mitrovice. Drugog zeta zahvatila je smrt u proboju. Kći Ana ostala je sama s dva sina. Mediji su ju svojedobno nazvali majka hrabrosti.

''Ni jednog tijela, ni jednog groba nad kojim bih zaplakala. No, moji sinovi svoje živote nisu dali uzalud. Ostali su da brane svoj grad, takvi su bili moji sinovi'', Katine su riječi koje će ostati upamćene.

Trebalo joj je 12 godina da pronađe i sahrani svu četvoricu sinova. Najstariji sin Niko (pronađen je gotovo slučajno na groblju u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji) bio je posljednji kojeg su ekshumirali.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrijednosti.

Godine 2004. godine primila je nagradu Junakinja hrvatskog Domovinskog rata koju je dodjelila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata, koja joj je dodjeljena na poticaj Mladena Pavkovića, koji je o njoj snimio i nekoliko dokumentarnih filmova, prenosi Bljesak.info.

Dnevnik.ba

Tagovi: