Article_Top_970x250

Sjeverna Koreja izvrijeđala Trumpa i nazvala ga senilnim starcem

zategnuti odnosi

Sjeverna Koreja izvrijeđala Trumpa i nazvala ga senilnim starcem

pro 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je ponovo vrijeđala američkog predsjednika Donalda Trumpa, nazivajući ga „nepromišljenim i podmuklim starcem“, nakon što je on objavio u tweetu da sjevernokorejski vođa Kim Jong Un želi da odustane od posebnih veza između dvojice čelnika i da utiče na američke predsjedničke izbore nastavkom neprijateljskih činova.

Visoki sjevernokorejski službenik, bivši nuklearni pregovarač Kim Yong Chol, izjavio je da njegova zemlja neće popustiti pod američkim pritiskom jer nema što izgubiti, i optužio je Trumpovu administraciju da pokušava kupiti vrijeme uoči roka do kraja godine koji je postavio Kim Washingtonu za spašavanje nuklearnih pregovora.

Pregovori su ušli u krizu nakon što je summit u veljači između Trumpa i Kim Jong Una u Vijetnamu završen propašću kada je američka strana odbila sjevernokorejski zahtjev za značajnim ublažavanjem sankcija u zamjenu za djelomičnu predaju njenih nuklearnih kapaciteta.

Kim je kazao da će Sjeverna Koreja tražiti „novi put“ ako SAD održe sankcije i pritisak, i dao je rok Trumpovoj administraciji da ponudi obostrano prihvatljive odredbe sporazuma.

Kim Yong Chol izjavio je kako Trumpovi tweetovi očigledno pokazuju da je on “iziritirani starac  koga je izdalo strpljenje“.

- On (Trump) je tako nepromišljeni i podmukli starac i mi ne možemo da ga nazovemo drugačije nego senilnim – izjavio je Kim Yong Chol, prenosi Associated Press.

Dnevnik.ba