Article_Top_970x250

Slovenija od ponoći uvodi zabranu napuštanja matične općine

stroge mjere

Slovenija od ponoći uvodi zabranu napuštanja matične općine

ožu 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kako bi spriječila širenje koronavirusa slovenska vlada donijela je odluku po kojoj od ponoći na ponedjeljak građani ne smiju napuštati područje općine u kojoj žive, uz izuzetke poput odlaska na posao.

Odluka o privremenoj općoj zabrani kretanja i okupljanja ljudi na javnim  mjestima i površinama, te zabrani  kretanja izvan općina stalnog ili privremenog boravka stupa na snagu 30. ožujka u 00,00 sati i važi do opoziva, objavila je slovenska vlada u nedjelju navečer na svom Twitter računu.

Odluka o zabrani napuštanja matične općine, navodi se u odluci, ne odnosi se na službe i djelatnosti kojima se osigurava izvođenje zadaća države, lokalnih zajednica i javnih službi.

Kretanje, pristup i zadržavanje na javnom mjestu, uz mjere socijalnog distanciranja, dopušteno je za odlazak na posao, obavljanje gospodarskiih, poljoprivrednih i šumarskih aktivnosti, te otklanjanje neposredne opasnosti za zdravlje, život i imovinu. Ostali razlozi uključuju pomoć osobama kojima je potrebna potpora, te odlazak u ljekarne i zdravstvene ustanove.

Odluka predviđa i nekoliko drugih izuzetaka, a za dio njih bit će potrebne dozvole koje će  izdavati predstavnici lokalnih vlasti, odnosno načelnici općina.

Premijer Janez Janša kazao je da je riječ o restrikcijama koje se donose jer su neka već donijeta ograničenja proteklih dana bila kršena.

No, ni ove restrikcije same po sebi neće pomoći u obuzdavanju epidemije ako ih se svi ne budu strogo držali, istaknuo je.

Dnevnik.ba

Tagovi: