Article_Top_970x250

Slovenija u 9 mjeseci Hrvatskoj vratila 6.487 ilegalnih migranata, a Hrvatska u BiH deportirala 402

brojke i optužbe

Slovenija u 9 mjeseci Hrvatskoj vratila 6.487 ilegalnih migranata, a Hrvatska u BiH deportirala 402

ruj 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Slovenija je od 1. siječnja do 1. rujna ove godine putem readmisije Hrvatskoj vratila 6.487 ilegalnih migranata, piše Klix.ba, dok je Hrvatska od početka godine do danas u BiH deportirala 402 migranta.

Međutim, ravnatelj Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić ustvrdio je u utorak kako BiH ima dokaze da hrvatska policija ilegalne migrante koje zatekne na svom teritoriju protuzakonito vraća u BiH, a tvrdi da su dokazi za to medicinska dokumentacija i izjava ilegalnih migranata.

“Mi imamo brojne i pouzdane dokaze da Hrvatska nezakonito vraća ilegalne migrante u BiH. Posjedujemo medicinsku dokumentaciju i mnoštvo izjava migranata. Uz to, dobili smo informacije da je Hrvatska iz Slovenije putem readmisije primila nekoliko tisuća migranata. Vidjet ćemo što namjerava učiniti s njima”, kazao je Ujić novinarima u Sarajevu.

“Zbog ovakvog razvoja događaja morat će se očitovati posebno koordinacijsko tijelo zaduženo za praćenje ilegalnih migracija i zauzeti stajalište u odnosu na postupke hrvatskih vlasti”, ocijenio je Ujić.

Referirajući se na aktualne pokazatelje, Ujić je podsjetio da je od početka godine registrirano 19.500 ilegalnih migranata što je oko 20 posto više nego u istom periodu prošle godine, ustvrdivši da su migracije još uvijek pod kontrolom, a da su najveći problemi prisutni u USK, gdje se bilježi kontinuirano prisustvo od 3.500 do 5.500 ilegalnih migranata.

Istovremeno, u Tuzli se svakodnevno prijavljuje oko stotinjak migranata, što predstavlja dnevni priljev, a kada se radi o strukturi i dalje se oko 90 posto odnosi na ekonomske migrante u dobi od 18 do 35 godina, kojih najviše dolazi iz Pakistana, piše Oslobođenje.

Tko je Slobodan Ujić iz policijskih struktura Republike Srpske?

Slobodan Ujić na poziciju direktora Službe za poslove sa strancima imenovan je Odlukom Vijeća ministara BiH od 03. 12. 2015. godine.

Prije toga je u periodu od 2006. do 2015. godine radio kao upravitelj specijalizirane ustanove za prihvat, smještaj i udaljenje stranaca (Imigracijski centar Službe za poslove sa strancima) sa sjedištem u Istočnom Novom Sarajevu.

U policijskim strukturama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (zamjenik, načelnik i dr.) radio je od 1992. do 2006. godine.

Zanimljivo je stoga da vlasti Bosne i Hercegovine mjesecima optužuju Hrvatsku za povratak ilegalnih migranata na crno, dok se kritike na račun Republike Srbije iz koje pristiže većina ilegalnih migranata u BiH vrlo rijetko čuju.

Dnevnik.ba