Article_Top_970x250

Španjolci uvjereni da će se situacija u Kataloniji riješiti zakonski, a ne referendumom o neovisnosti

TVRDI PREMIJER

Španjolci uvjereni da će se situacija u Kataloniji riješiti zakonski, a ne referendumom o neovisnosti

lis 29, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Španjolski premijer Pedro Sánchez, kojeg za dva tjedna očekuju parlamentarni izbori, rekao je u ponedjeljak navečer da će situacija u Kataloniji biti riješena unutar španjolskog zakonskog okvira a nikako putem referenduma o nezavisnosti Katalonije na čemu inzistira katalonska regionalna vlada.

"Ima izlaza, ali ne prema samoodređenju. Većina Katalonaca umorna je već od ovoga. Ono što treba učiniti (predsjednik katalonske vlade) Quim Torra jest razgovarati s drugim dijelom Katalonije", rekao je Sánchez u intervjuu na televiziji Telecinco, dodavši kako odcjepljenje od Španjolske zagovara "manjina u Kataloniji".

"Dijalog da, ali unutar zakona, no prvo je potreban dijalog među Kataloncima", izjavio je.

Vrhovni sud, koji je prije dva tjedna izrekao zatvorske kazne katalonskim dužnosnicima zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. ranije je priopćio da u španjolskom Ustavu ne postoji "pravo na samoodređenje". Ustavni sud je prije dvije godine zabranio referendum u Kataloniji.

U ponedjeljak su se nastavili prosvjedi katalonskih zagovornika nezavisnosti, a oko 700 prosvjednika navečer je pokušalo blokirati željeznički kolodvor Sants u Barceloni. Prosvjednici su tri sata stajali ispred glavnog i stražnjeg ulaza gdje se nalazio kordon interventne policije a na kraju su se razišli bez incidenata.

Blokiranjem prometa htjeli su ukazati na, kako smatraju "nepravedne presude". Traže oslobođenje dužnosnika osuđenih na zatvorske kazne od 9 do 13 godina te primjenu nezavisnosti.

U posljednja dva tjedna u sukobima prosvjednika i policije ozlijeđeno je oko 650 osoba. Prosvjednici su nakon izricanja presude blokirali prometnice, aerodrom i željeznički kolodvor. U idućim danima očekuju se novi prosvjedi pa se policija priprema za moguće nerede..

"Jako je važno da Torra bez zadrške osudi nasilje, da se solidarizira sa snagama sigurnosti i razgovara s Kataloncima", rekao je Sánchez koji je odbio nekoliko poziva Torre na pregovore. Torra inzistira na novom referendumu o nezavisnosti u iduće dvije godine, do kraja svog mandata u prosincu 2021. godine.

Premijer je rekao da su "nasilnici napali katalonsko društvo" te da istraga ide u nekoliko pravaca, a obuhvaća više od 200 privedenih prošlih tjedana. Također će se istražiti "vandalsko djelovanje" i blokadu infrastrukture, kao i moguću povezanost odgovornih političara i građanskih platformi. Premijer je poručio da ni jedno kazneno djelo neće ostati nekažnjeno.

Španjolska vlada je odbila poziv oporbene desnice za uvođenje izvanrednih mjera i izravne kontrole nad Katalonijom, autonomnom pokrajinom sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

"Radimo sve što je potrebno sa snagom i odgovarajućom mjerom. Jako je važno ostati umjeren", napomenuo je Sánchez koji je na vlasti od lipnja 2018. godine. Optužio je svog konzervativnog prethodnika Mariana Rajoya da je svojom politikom i mjerama "utrostručio broj zagovornika nezavisnosti Katalonije" od 2012. godine.

Sánchezova vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) mogla bi dobiti najviše glasova na izborima 10. studenog, pokazale su tri ankete objavljene u ponedjeljak.

PSOE bi mogao dobiti oko 120 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, a za samostalno formiranje vlade potrebno je 176 zastupnika.

Na prošlim izborima u travnju osvojio je 123 mjesta u parlamentu no nije dobio podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade te su propali pregovori s lijevim Unidas Podemosom oko koalicijske vlade. Niti jedna stranka nije mogla sastaviti vladu pa su raspisani prijevremeni parlamentarni izbori, četvrti u posljednje četiri godine. Na njima se očekuje sličan scenarij kao i prije sedam mjeseci, prenosi Hina.

Dnevnik.ba