Article_Top_970x250

Špirić: SDA je okrenula leđa Dejtonu

o deklaraciji SDA

Špirić: SDA je okrenula leđa Dejtonu

ruj 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Špirić je nedavno izjavio da SDA čeka Dejton 2.

Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a i zamjenik predsjedatelja Parlamentarne skupštine BiH za N1 je kazao da je SDA zakomplicirala odnose u Bosni i Hercegovini, i da je Programskom deklaracijom okrenula leđa Dejtonu. On je pozvao na kompromisna rješenja - i ako postoji volja - SNSD je tu za razgovore i pregovore.

U uvodu je izrazio žaljenje što nije došlo do realizacije Sporazuma tri stranke, SDA, HDZ i SNSD od 5. kolovoza - jer da jeste, BiH bi sada imala formirano Vijeće ministara.

"Ako je Dodik rekao da sporazum ne važi, on je konstatirao ono što smo vidjeli u Sarajevu. Žao mi je što se nije držalo tog sporazuma, da je bilo sreće konstituirano bi bilo Vijeće ministara", rekao je Špirić.

Bakir Izetbegović je nedavno izjavio da je "voda u FBiH do pasa, a u RS do guše", govoreći o ekonomskoj situaciji.

"Ekonomija je u ovakvoj situaciji, dobro je da se entiteti natječu, ali s obzirom na globalne izazove - svi stojimo naspram onoga što radimo. Nekad je FBiH ispred, nekad RS, ali ja sam za to da se radujemo ako ima uspjeha, da ne mjerimo dubinu vode", rekao je Špirić za N1.

 

SDA, HDZ i SNSD nikako da se sastanu?

"Mi nemamo taj problem. Nemamo ništa protiv toga da se sjedne. Ne mislim da su SDA i HDZ jučer išta radili protiv SNSD-a, ono što vidim kao problem - dobro bi bilo da je kompromis najbolje rješenje, srednje rješenje. Nažalost, liderima se učini da su revolucionarna rješenja moguća. Deklaracija SDA je okretanje leđa Dejtonu, mnogo smo dalje jedni od drugih, a odgovor su zaključci SNSD-a", naveo je Špirić.

Dodao je da Programsku deklaraciju SDA SNSD doživljava kao spisak ružnih želja.

"Spisak lijepih želja se mjeri na drugim mjestima", poručio je dodavši:

"SNSD je imao najsnažniji izborni rezultat i formirana je vlast u RS. I HDZ je imao dobar rezultat. Onda se sjećate poruka da se oko SDA mora stvoriti snažan blok da se bori protiv Dodika", kazao je.

On je podsjetio da je NSRS donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, a SDA je poručio:

"Dobro bi bilo da SDA ne provocira institucionalne odgovore".

"Mi smo spremni bez uvjetovanja da se formira Vijeće ministara, sva pitanja, pa i ANP da budu točke dnevnog reda. Ja molim i pozivam da se sjedne i razgovara, da smanjimo doživljaj uvjetovanja, da rješavamo izazove koji su pred ovom zemljom, a oni nisu mali", poručio je Špirić za N1.

Špirić je nedavno izjavio da SDA čeka Dejton2 - a za N1 je kazao da je SDA Deklaracijom potvrdila njegove riječi.

"Deklaracija SDA nije ovaj Dejton, to je Dejton 2. Sasvim je logičnije da se izađe sa jasnom platformom, da vidimo možemo li o njoj razgovarati. Stranke u RS su za Dejton", naveo je.

SDP-ovo spominjanje "travanjskog paketa" je ocijenio samo kao nastavkom Deklaracije SDA.

"Travanj nije kao što je nekad bio. Bošnjački političari i HDZ 1990 su oborili taj paket. Ono što nije dobro, travanjski paket je dociranje na Deklaraciju SDA. Ptice znaju gdje bi BiH bila sada da je usvojen tada 'travanjski paket'. Ne znam. Nekada u pregovaranju ima taktičkih stvari, a ako znate da će Bošnjaci oboriti nešto - što bi bili protiv. Nije bilo otpora, jer od Bošnjaka je dolazio otpor", rekao je Špirić.

Ocijenio je kako SDA sada preuzima političko polje od SDP-a.

"Bakir sada govori da će u organima stranke imati Srba, Hrvata i ostalih. A to je polje SDP-a. Prepustili su svoj prostor SDA-u. Što će se izroditi - ne znam, ali 'travanjski paket' ima tisuću puta manje šanse nego tada", izjavio je Nikola Špirić za N1.

"SDA je zakomplicirala odnose, Deklaracijom je okrenula leđa Dejtonu. Mi smo spremni da razgovaramo, ali mi njihovu viziju smatramo opasnom. Nemaju pravo da optužuju druge. Koliko sutra da sjednemo i formiramo vlast bez uvjetovanja", pozvao je Šprić.

Za kraj je kazao kako je kompromis najbolje rješenje - a ako postoji volja - SNSD je tu za razgovore.

Dnevnik.ba

Tagovi: