Article_Top_970x250

Srbiji upućen zahtjev za saslušanjem Lanine Majke

istraga bez pomaka

Srbiji upućen zahtjev za saslušanjem Lanine Majke

pro 25, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Tajanstvena smrt Lane Bijedić (19), nesuđene brucošice iz Mostara, više od dva i pol mjeseca nakon što je njeno tijelo pronađeno u rijeci Studenčici u Studencima kod Ljubuškog, i dalje je enigma za istražitelje.

Do sada je obavljeno na desetke informativnih razgovora, provjera i vještačanja.

Prioritetan slučaj

Iako nikakav dokaz za sada nije nađen, istražitelji i dalje ovaj slučaj, kako je rečeno za Dnevni avaz, vode kao prioritetan i nadaju se da će naići na koristan trag uz pomoć kojeg će složiti kockice istražnog mozaika i rasvijetliti ubojstvo.

Istražitelji su, podsjetimo, polagali veliku nadu u telefon, ali kako je Avazu kazao izvor blizak istrazi, utvrđeno je da se komunikacija nesretne Lane svodila na majku, baku i prijateljice. U najkraćem, rečeno je, komunicirala je s izrazito uskim krugom ljudi.

Kad je riječ o fotografijama koje su pronađene, istražitelji su, kako je rečeno, stekli dojam da je pred njima telefon neke umjetnice. Uglavnom, riječ je o fotografijama pejzaža, prirode, a među njima dominiraju slike lišća, mostova, građevina i slično.

Kompjuterske igrice

Uočeno je također, a što su potvrdile i njene prijateljice, da je dosta vremena posvećivala raznim kompjuterskim igricama, koje su, prema riječima sugovornika Dnevnog avaza, više svojstvene 15-godišnjacima.

Trenutno u MUP-u i u Tužiteljstvu ŽHZ čekaju suglasnost za saslušanje njene majke Nine Bijedić, inače dekanese Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, u Beogradu. Zahtjev za saslušanje upućen je na osnovi ugovora između BiH i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Lanina majka, podsjetimo, zbog izuzetno teškog stanja u kojem se nalazila zbog smrti svoje kćerke jedinice, nije saslušana u svojstvu svjedoka. Iako se iznosilo da se Nina Bijedić neće vraćati u Mostar iz Beograda, u kojem trenutno živi sa svojom majkom i u kojem je rođena i studirala, kako Avaz doznaje iz krugova njenih prijatelja, posljednje informacije ipak govore da bi se ona uskoro mogla vratiti na svoje radno mjesto.

Spekulacije o sektama

Laninu povezanost s izvjesnim sektama ili kultovima, o čemu se već neko vrijeme špekulira u medijima i iznosi po raznim forumima, u policiji, kako je rečeno, uopće ne istražuju.

Podvukli su kako prate, praktično, sve što se u vezi s ovim slučajem iznosi u komentarima na društvenim mrežama i forumima, ali takvo nešto, kazali su, nisu istraživali, jer o tome nemaju nikakvih tragova, a pogotovo dokaza.

Dnevnik.ba